Ministerstvo financií znížilo prognózu rastu o polovicu

Ministerstvo financií znížilo odhad tohtoročného rastu slovenskej ekonomiky na 2,4 percenta z doterajších 4,6 percenta, uviedol v stredu minister financií Ján Počiatek.

04.02.2009 16:03
Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

Pre dopady svetovej hospodárskej krízy v utorok upravila prognózu rastu hrubého domáceho produktu krajiny aj Národná banka Slovenska, a to na 1,7 až 2,5 percenta z predchádzajúceho odhadu 4,7 percenta. Globálna kríza už poznačila aj ekonomiky ďalších krajín.

Minister podľa agentúry Reuters doplnil, že pre horšiu výkonnosť hospodárstva by príjmy štátneho rozpočtu tento rok mohli klesnúť o 330 miliónov eur (zhruba desať miliárd Sk). Podľa Počiatka bude v extrémnom prípade potrebné prehodnotiť aj výšku naplánovaného deficitu na tento rok.

Parlamentom schválený štátny rozpočet na tento rok počíta so schodkom verejných financií 2,08 percenta HDP. „Budeme sa snažiť aj o šetrenie, v krajnej miere budeme musieť pristúpiť aj k zmene deficitu,“ poznamenal minister. Zákon o štátnom rozpočte predpokladá na tento rok príjmy rozpočtu 13,12 miliardy eur (395,25 miliardy Sk) a výdavky 14,13 miliardy eur (425,68 miliardy korún).

Pre ekonomickú krízu už viaceré firmy na Slovensku znížili výrobu, pretože klesá odbyt ich výrobkov. Nižšia produkcia podnikov sa zas pravdepodobne odrazí na horších hospodárskych výsledkoch, a preto odvedú menej na daniach. Viaceré firmy tiež začali prepúšťať. Výrobu asi tisícky podnikov obmedzila aj januárová plynová kríza, počas ktorej boli takmer dva týždne zastavené dodávky suroviny na Slovensko pre spor Ruska s Ukrajinou. Vláda už ohlásila sériu opatrení, ktoré majú napomôcť udržať zamestnanosť a rast ekonomiky.

„Sme jedna z najotvorenejších ekonomík a sme plne závislí na zahraničnom dopyte. Ak ten poklesne, tak samozrejme, že ten problém sa u nás opäť prehĺbi,“ povedal Počiatek. Dodal, že pre Slovensko je najdôležitejším obchodným partnerom Nemecko. „Už momentálne plánujú (Nemecko) recesiu, ale v akej miere to ovplyvní presne dopyt po produktoch vyrábaných na Slovensku, to sa ešte uvidí,“ poznamenal minister.

Ministerstvo financií znížilo pre svetovú finančnú krízu výhľad rastu ekonomiky na tento rok aj vlani v novembri, a to o takmer dva percentuálne body.

Európska komisia v januárovej prognóze predpovedala, že tempo rastu slovenskej ekonomiky sa spomalí na tohtoročných 2,7 percenta z 7,1 percenta vlani. Komisia však nepočítala s dopadmi januárovej plynovej krízy, ktorá rast HDP možno tiež ovplyvní. Ešte v roku 2007 slovenská ekonomika vzrástla o 10,4 percenta. Pre celú EÚ odhadla EK pre tento rok prepad rastu hospodárstva o 1,8 percenta, kým ešte na jeseň predpokladala, že unijný hrubý domáci produkt vzrastie o 0,2 percenta.

debata chyba