Slovenská ekonomika prudko spomalí, priznala NBS

Ružovo to tento rok nevyzerá so slovenskou ekonomikou ani podľa dvoch najdôležitejších inštitúcií. Národná banka Slovenska znížila pre krízu očakávania o raste hospodárstva pre tento rok zo 4,7 na 2,1 percenta.

04.02.2009 06:19
euro, Bratislava Foto:
Národná banka Slovenska odetá v "eurošate".
debata

Výhľad podľa agentúry Reuters čoskoro zmení aj ministerstvo financií, podľa ktorého sa ekonomika medziročne spomalí na 2,4 až 2,5 percenta. Počiatkov rezort však čísla agentúry odmietol komentovať. Ešte v novembri pritom ministerstvo odhadovalo tohtoročný výkon na úrovni siedmich percent, postupne ho však znížilo na 4,6 percenta.

Ak sa najnovšie predpovede potvrdia, odhady ministerstva aj NBS budú pod úrovňou Európskej komisie, ktorá ráta s rastom slovenského HDP o 2,7 percenta. Napriek zhoršeným vyhliadkam by sa však Slovensko malo naďalej udržať na popredných priečkach medzi štátmi Európskej únie.

K výraznému spomaleniu rastu prispeje podľa centrálnej banky najmä oslabenie exportu.

"Nižšia ziskovosť firiem v súvislosti s horším vývojom zahraničného dopytu by sa mala prejaviť aj v pomalšom raste miezd a v náraste nezamestnanosti. Vývoj na trhu práce následne ovplyvní konečnú spotrebu domácností, ktorá by sa mala ďalej spomaliť,“ uvádza správa centrálnej banky.

NBS očakáva rast ekonomiky v intervale od 1,7 do 2,5 percenta a svoju predpoveď bude spresňovať podľa ďalších ukazovateľov.

"Súčasný výhľad sa zakladá na informáciách, ktoré sú dostupné teraz. Aj my ich považujeme za pravdivé a odhadujeme rast okolo 2,5 percenta. Ak sa nezmenia, tak by sa nemal meniť ani odhad,“ myslí si hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta.

Kríza je podľa neho na Slovensko dovezená zo zahraničia. Spôsobil ju pokles záujmu na kľúčových vývozných trhoch. Aj preto sa proti kríze nedá veľmi bojovať, keďže jej zdroj je za hranicami.

"Ešte v októbri sa očakával v eurozóne na tento rok rast nad 0,5 percenta a teraz sa hovorí o dvojpercentnom poklese. Tak sa zhoršovanie výhľadu premietalo aj na Slovensku,“ hovorí Barta.

Najpesimistickejšiu predpoveď pre Slovensko doteraz vyslovila dánska Saxo Bank. Podľa nej sa hospodárstvo tento rok prepadne sa o 2,5 percenta. Pokles hospodárstva znamená, že v krajine sa vyprodukuje menej tovarov a služieb a bez zákaziek budú fi rmy nútené prepúšťať.

Pomalší rast tiež odkrojí z daňových príjmov v štátnom rozpočte, vláda tak bude mať menej peňazí na míňanie.

debata chyba