Slovensko bude mať Radu pre hospodársku krízu

Proti ekonomickým problémom bude Slovensko bojovať aj zriadením Rady pre hospodársku krízu, informoval premiér Robert Fico.

23.01.2009 16:07 , aktualizované: 16:33
Robert Fico, premiér, predseda vlády Foto:
Predseda vlády Robert Fico.
debata

Opatreniam proti dopadom finančnej krízy na Slovensku sa bude venovať špeciálna rada, v ktorej by mali zasadať zástupcovia centrálnej banky, odborov, zamestnávateľov (Asociácia zamestnávateľských zväzov, Republiková únia zamestnávateľov, Klub 500), bánk a samospráv (Združenie miest a obcí Slovenska), informoval Fico po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

„Vznikne rada pre hospodársku krízu,“ povedal Fico. V rade majú zasadať ľudia, ktorí majú „reálny vplyv na ekonomické a sociálne procesy“, uviedol premiér. Podľa neho rada sa má stretávať pravidelne, prinášať podnety a byť oponentom voči opatreniam vlády, ktoré bude robiť proti kríze.

„Cieľom je, aby Slovenská republika patrila v roku 2009 medzi päť krajín Európskej únie s najvyšším hospodárskym rastom,“ skonštatoval Fico.

Zdroje na opatrenia proti kríze chce hľadať v úsporách ministerstiev, pripustil však aj navýšenie deficitu verejných financií, hoci zatiaľ sa tým vláda ešte nezaoberá.

Fico pripustil, že na zmiernenie dôsledkov krízy kabinet vyčlení financie, s ktorými v tohtoročnom rozpočte nepočítal.

„Zvyšovanie deficitu je možná cesta, ale my sa tým dnes nezaoberáme,“ vyhlásil. Rozpočet na tento rok predpokladá verejný schodok 2,08 hrubého domáceho produktu. Fico poznamenal, že vláda v dôsledku krízy neplánuje obmedzovať sociálne opatrenia.

debata chyba