SDKÚ navrhuje kvôli kríze znížiť dane

Zníženie rovnej dane na 16 percent, zvýšenie odpočítateľnej položky a rýchlejšie vracanie DPH navrhuje SDKÚ-DS ako časť opatrení proti kríze.

23.01.2009 11:01 , aktualizované: 13:38
Ivan Mikloš Foto:
Podpredseda SDKÚ a opozičný poslanec Ivan Mikloš.
debata

Negatívne dôsledky globálnej krízy na slovenskú ekonomiku by mali pomôcť znížiť opatrenia SDKÚ-DS. Opozičná strana chce o konkrétnych krokoch rokovať už na najbližšej februárovej schôdzi NR SR.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu pociťuje Slovensko dôsledky krízy predovšetkým v oblasti zamestnanosti a prepúšťania pracovníkov. Slovensko preto podľa jeho slov potrebuje razantné opatrenia.

Ako uviedol podpredseda strany Ivan Mikloš, SDKÚ bude presadzovať predovšetkým zníženie rovnej dane na 16 %, zvýšenie odpočítateľnej položky o 18 tis. Sk (597,5 €), či skrátenie doby na vrátenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Strana chce presadiť aj daňové a odvodové prázdniny pre začínajúcich živnostníkov. Tieto opatrenia by podľa Mikloša mali dať ekonomike potrebný impulz.

„Ekonomika potrebuje tieto impulzy,“ uviedol Mikloš v súvislosti so zmiernením dôsledkov finančnej krízy. Mikloš pritom pripustil aj dočasné zvýšenie deficitu verejných financií. Na druhej strane je však podľa jeho slov veľa oblastí, v ktorých sa dá šetriť. Celkovo by si opatrenia predstavené SDKÚ-DS mali vyžiadať zhruba 11 mld. až 13 mld. Sk (365,1 mil. až 431,5 mil. €).

Podľa predsedu SDKÚ-DS by rozpočtové dôsledky navrhovaných opatrení na deficit verejných financií nemali predstavovať percentá, ale desatiny percent. Štátny rozpočet na tento rok, po úprave v dôsledku dopadov ekonomickej krízy, pritom počíta s deficitom verejných financií vo výške 2,08 % hrubého domáceho produktu.

Podľa hovorcu ministerstva financií Miroslava Šmála by bol výpadok príjmov podstatne vyšší ako ho prezentovala SDKÚ-DS. Rezort ho pritom podľa jeho slov v súčasnosti kvantifikuje.

Navrhované opatrenia SDKÚ-DS podľa Šmála nepredstavujú žiadnu novinku a „v súčasnej ekonomickej situácii sú nerealizovateľné“. Ako ďalej doplnil, vláda pred krátkym časom prijala viacero opatrení na podporu ekonomického rastu ako aj malého a stredného podnikania.

Exminister financií argumentuje v prospech prijatia navrhovaných opatrení potrebou zmiernenia dopadov globálnej ekonomickej krízy. V súčasnom období znižovania zahraničného dopytu považuje Mikloš za dôležité udržať výrobné kapacity aj prostredníctvom zvýšenia domáceho dopytu. To by Slovensku malo pomôcť prekonať obdobie kým sa opäť naštartuje svetová ekonomika.

V súvislosti s rozpočtovými dôsledkami navrhovaných opatrení uviedol, že prípadné zvýšenie deficitu verejných financií by bolo len dočasne, pričom by ho mohla zmierniť „rozumná politika v oblasti verejných výdavkov“.

Podľa Ivana Mikloša by však pozitívne efekty navrhovaných opatrení vyvážili dočasný nárast výdavkov. Realizáciou jednotlivých krokov by sa tak podľa neho podarilo udržať výkonnosť ekonomiky na vyššej úrovni a zabrániť prepúšťaniu ľudí. SDKÚ-DS sa pokúsi presadiť opatrenia v čo najkratšom čase.

„Čas je tu kľúčový, pretože, tieto opatrenia ak majú z hľadiska krízy zafungovať, tak musia byť prijaté čo najskôr,“ konštatoval Mikloš.

debata chyba