Putin zastavil plyn, slovenské podniky idú v krízovom režime

Ruský premiér Vladimír Putin prikázal zastaviť dodávky plynu na rusko-ukrajinské hranice a chce tomu dať medzinárodnú publicitu. Nedostatok plynu obmedzuje tisíc slovenských podnikov.

07.01.2009 00:01 , aktualizované: 23:12
Nulový tlak plynu Foto:
Ukazovateľ tlaku plynu na nule na ukrajinskej komprosorovej stanici pri obci Bojarka. Ruský plyn cez Ukrajinu do Európy od stredy neprúdi.
debata

Dodávky plynu do Európy cez Ukrajinu sa v stredu úplne zastavili. Na Slovensku je vyhlásený núdzový stav. EÚ varuje, že pritvrdí.

Ruský premiér Vladimír Putin prikázal v stredu prerušiť dodávky plynu na rusko-ukrajinské hranice, tomuto kroku chce dať medzinárodnú publicitu (viac v článku Putin stopol dodávky plynu cez Ukrajinu). Ešte donedávna sa ruská a ukrajinská strana navzájom obviňovali, kto je zodpovedný za prerušenie dodávok plynu do krajín EÚ. Rusi tvrdili, že plyn dodávajú a Ukrajinci ho neodoberajú, Ukrajina obvinila Rusko, že od neho plyn nedostáva.

Slovenský premiér Robert Fico nevylúčil, že ak Slovensko zostane rukojemníkom v rusko-ukrajinskom spore, krajina môže pristúpiť aj k „netradičnému riešeniu“ – opätovnému spusteniu reaktora v Jaslovských Bohuniciach, ktorý bol odstavený koncom minulého roka (viac v článku Fico pripustil opätovné spustenie Bohuníc).

Nedostatok plynu postihuje tisíc slovenských podnikov

Spotrebu plynu počas súčasného núdzového režimu by mala od stredy výrazne obmedziť asi tisícka slovenských podnikov. Ak by firmy, ktoré majú dohodnutý ročný odber nad 60 000 kubických metrov plynu, nedodržali obmedzenia, môžu byť ohrozené dodávky na východné Slovensko, uviedol minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

„Všetci títo odberatelia musia dodržať takú odberateľskú disciplínu, aby pokryli len technologickú bezpečnosť svojho zariadenia,“ vyhlásil Jahnátek.

Pokiaľ by dotknuté podniky nerešpektovali platné obmedzenie a odčerpávali by príliš veľa tlaku z prenosovej sústavy, mohli by sa skomplikovať dodávky plynu na východ krajiny, dodal. Slovensko čerpá plyn zo zásobníkov, ktoré sú prevažne na západnom Slovensku.

Výpadok dodávok plynu podľa ministra môže ohroziť tiež zásobovanie elektrinou. Po odstavení druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach totiž väčšinu nevyhnutných podporných služieb pre elektrizačnú sústavu zabezpečujú dodávatelia, ktorí na ich produkciu využívajú plyn. „Pokiaľ nezabezpečíme dostatok podporných služieb, môže nastať blackout,“ varoval Jahnátek.

Slovensko pri súčasných teplotách spotrebuje denne okolo 30 miliónov metrov kubických plynu. Po zastavení dodávok surovinu čerpá zo zásobníkov dominantného prepravcu, ktorým je Slovenský plynárenský priemysel. Podľa Jahnátka sa v zásobníkoch nachádzajú asi dve miliardy metrov kubických plynu. „Zásoby sú skutočne dostatočné a sú dosť dlhé na to, aby obyvateľstvo počas celého zimného obdobia nepocítilo nejaký nedostatok plynu,“ ubezpečoval minister.

Slovenské podniky s vysokým odberom plynu sa obávajú dlhšieho výpadku dodávok plynu. Košické železiarne US Steel podľa TA3 a Reuters už zastavili výrobu (viac v článku Nedostatok plynu obmedzil US Steel, podniky sa boja dlhšieho výpadku).

Únia varuje, že bude tvrdšia

Český premiér Mirek Topolánek varoval, že únia zaujme tvrdšie stanovisko, ak sa do štvrtka dodávky plynu neobnovia. V piatok by mohla byť už situácia kritickou, uviedol Topolánek a odvolal sa na rozhovory so slovenskými a bulharskými predstaviteľmi.

Únia má záujem aj na vyslaní expertov, aby na mieste monitorovali ako prúdia dodávky plynu do Európy, uviedol hovorca Európskej komisie Ferran Tarradellas. Závisí to však na tom, či to budú obidve strany sporu považovať za vhodné. Ak áno, únia je podľa neho schopná odborníkov poslať takmer okamžite. Podrobnosti a prípadná dohoda by mala byť na stole vo štvrtok.

Šéf Európskej komisie José Barroso sa počudoval nad stanoviskami obidvoch strán. „Keby sa obidvaja správali tak, ako tvrdia, malo by byť všetko v poriadku, ale nie je,“ uviedol. Dodal, že obidve krajiny strácajú dôveryhodnosť. „Ak sa chce Ukrajina priblížiť únii, nesmie robiť problémy s dodávkami,“ povedal Barroso.

Kroky EÚ podporil aj Daniel Fried, jeden z námestníkov americkej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej . Uviedol, že prerušenie dodávok plynu ničí ruskú reputáciu ako dôveryhodného dodávateľa. Fried naznačil, že problém, ktorý sa začal ako čisto komerčný spor medzi dvomi krajinami, začína pomaly prerastať do hlbšieho sporu. „Je to veľmi naliehavý problém,“ povedal.

Teplárne v SR majú zatiaľ plyn bez obmedzenia

Dodávky ruského plynu cez ukrajinské územie na Slovensko sa v stredu v noci úplne zastavili, informoval Ľubomír Tuchscher zo Slovenského plynárenského priemyslu. Domácnosti podľa neho dostávajú plyn bez obmedzenia, časť podnikov však má výrazne znížený odber.

„Podobná situácia nastala aj v susedných krajinách. Situáciu intenzívne riešime,“ poznamenal Tuchscher. Okrem domácností podľa neho zostávajú bez obmedzení aj nemocnice či školy. Obmedzené dodávky na „bezpečnostné minimum“ majú naopak podniky s dohodnutým ročným odberom nad 60 000 metrov kubických.

Plyn z Ruska cez Ukrajinu a Slovensko nedostalo ani susedné Česko. Česká spoločnosť Transgas však oznámila, že sa dohodla na zvýšení dodávok takzvanou severnou cestou a preto podľa nej obmedzenia pre tamojších odberateľov neočakáva.

Obmedzenie dodávok plynu pre niektoré podniky sa zatiaľ nedotklo výrobcov tepla, uviedol podpredseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Jozef Krázel.

„Nemáme žiadne obmedzenia,“ povedal Krázel. Pokiaľ by však klesli dodávky plynu aj pre teplárne, výrobcovia najskôr znížia teplotu ohrevu vody, po ďalšom poklese výrobu teplej vody odstavia. Až potom by podľa Krázela znížili ohrev vody, ktorá slúži na vykurovanie. SZVT združuje asi 80 výrobcov tepla.

Spoločnosti, ktoré pri výrobe tepla používajú len plyn, nemajú podľa Krázela žiadny iný náhradný zdroj. Niektoré teplárne používajú na výrobu tepla uhlie, ich by sa obmedzenie dodávok plynu nemalo dotknúť.

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú

Ukrajinský Naftogaz uviedol, že Rusko v stredu pre siedmou stredoeurópskeho času zastavilo všetky dodávky zemného plynu do Európy cez Ukrajinu. Rusi to odmietajú a tvrdia, že prepravu plynu zastavila Ukrajina, ktorá odstavila už všetky štyri transportné plynovody.

Gazprom je pripravený kedykoľvek obnoviť vyjednávania s Ukrajinou o dodávkach, uviedol zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev. „Situácia sa nanešťastie naďalej zhoršuje. Včera (v utorok) v noci Ukrajina úplne zastavila všetky plynovody slúžiace na export do Európy cez ukrajinské územie,“ povedal Medvedev. Vzhľadom na chladné počasie by v systéme mohli nastať problémy, ak plyn nebude prúdiť, dodal.

Gazprom tvrdí, že Ukrajina nechce pristúpiť na trhové ceny, čo v stredu potvrdil šéf ukrajinskej štátnej energetické firmy Naftogaz Oleh Dubyna.

„Myslím, že Ukrajina nemôže akceptovať cenu 450 dolárov, to je ekonomicky úplne nepodložené,“ povedal Dubyna novinárom.

Ukrajina je ochotná pristúpiť na zvýšenie cien plynu z Ruska, ale iba pod podmienkou, že Rusko bude viac platiť za trantit, uviedol Dubyna. Ďalšou podmienkou je to, že zmiznú „kontroverzní sprostredkova­telia“. Ukrajina je ochotná platiť 201 dolárov za plyn namiesto vlaňajších 179,5 dolára za 1000 kubíkov. Žiada však za tranzit 1000 kubíkov 2,05 dolára namiesto doterajších 1,7 dolára, povedal Dubyna.

Juščenko žiada Rusko o obnovenie dodávok

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v stredu dôrazne vyzval Rusko na znovuobnovenie dodávok zemného plynu do Európy a to „okamžite“. Svoju výzvu prostredníctvom listu adresoval svojmu ruskému kolegovi Dmitrijovi Medvedevovi a list zároveň zaslal i predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrossovi. „Je nevyhnutné obnoviť denné dodávky plynu do Európy a to v intenciách dohôd z roku 2008“, do momentu, kým nebudú dohodnuté nové podmienky medzi Kyjevom a Moskvou, uvádza sa v liste.

Na Slovensku vyhlásili núdzový stav

Slovensko už v utorok popoludní pre výrazný pokles dodávok plynu z Ruska vyhlásilo núdzový stav, Stav núdze je možné vyhlásiť podľa zákona o energetike pokiaľ nastane alebo hrozí nedostatok niektorého druhu energie.

„Pri súčasných pomeroch vieme zhruba 10 dní odčerpávať z podzemných zásobníkoch 22 miliónov metrov kubických plynu denne. Potom samozrejme nastane problém. Pokiaľ by pokračovali len 30-percentné dodávky plynu a súčasné vonkajšie teploty, po 10 dňoch by sme zrejme mali problémy, a vedeli by sme dodávkami vykryť len domácnosti. V žiadnom prípade by však obyvateľstvo, nemocnice a vybraté školy nemali pocítiť nedostatok plynu,“ povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek

Prepravca plynu, spoločnosť eustream v utorok odstavil všetky kompresorové stanice a plyn prúdi cez prepravnú sieť voľným tokom. „Slovensko nemá dostatok plynu pre distribučnú sieť,“ uviedol Jahnátek. Chýbajúcu surovinu plynárne dopĺňajú zo zásobníkov. Denná spotreba krajiny je v súčasnosti podľa ministra asi 30 miliónov metrov kubických, zo zásobníkov je možné získať 22 miliónov metrov kubických.

SPP: Situáciu sme zvládli vďaka zásobníkom

Slovensko zatiaľ zvláda situáciu s historicky najväčším poklesom dodávok plynu z Ruska, keď po polnoci z pondelka na utorok klesli o 70 percent. „Je to kritická situácia, ktorú sme dnes zvládli vďaka zásobníkom. Najväčšia priorita je v súčasnosti zabezpečiť dodávky plynu pre domácnosti, preto sme sa rozhodli vyhlásiť stav núdze,“ povedal predseda predstavenstva SPP Bernd Wagner.

Únia žiada okamžité obnovenie dodávok

Ukrajinská firma Naftogaz už v utorok ráno varovala, že obmedzenie dodávok sa odrazí na toku plynu do krajín Európskej únie „počas niekoľkých hodín“. Objem plynu, ktorý prúdil cez Ukrajinu, sa ráno pohyboval na úrovni 92 miliónov metrov kubických denne, pred 1. januárom však išlo potrubím 300 miliónov metrov kubických. Neskôr objem plynu klesol na 72 miliónov kubíkov. „Znamená to, že o niekoľko hodín bude mať západná Európa s dodávkami plynu problém,“ informovala doobeda firma.

V Kyjeve rokoval český minister priemyslu Martin Říman a o situácii sa vyjadril, že sa dramaticky zmenila a neustále sa zhoršuje.

„Situácia na ukrajinsko-slovenskej hranici sa zhoršuje každou minútou a my by sme o tejto novej situácii radi rokovali,“ uviedol Říman po stretnutí s ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve. Česko je v prvom polroku 2009 predsedajúcou krajinou EÚ.

České predsedníctvo EÚ a Európska komisia žiadajú, aby dodávky plynu do EÚ boli okamžite obnovené a aby obidve strany ihneď obnovili rokovania s cieľom definitívne vyriešiť svoj dvojstranný spor," uvádza sa vo vyhlásení z Bruselu. EÚ podľa vyhlásenia chce „zintenzívniť dialóg s obidvomi stranami“.

„Situácia je absolútne neakceptovateľná,“ uvádza sa v stanovisku. „Bez predchádzajúceho varovania a v jasnom protiklade s uisteniami najvyšších ruských a ukrajinských predstaviteľov boli dodávky plynu do niektorých členských štátov EÚ značne zredukované,“ píše sa vo vyhlásení.

Gazprom hľadá alternatívne trasy

Takmer 60-percentná redukcia dodávok zemného plynu prichádza deň potom, čo ruský premiér Vladimir Putin nariadil Gazpromu, aby obmedzil prísun paliva smerujúceho do Európy cez Ukrajinu. Zníženie zásobovania je dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Viaceré krajiny Európskej únie už informovali o poklese dodávok. Z Ruska pritom pochádza približne štvrtina plynu 27-členného bloku. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu.

Ruský plynárenský monopol Gazprom už nechce závisieť na Ukrajine ako hlavnej tranzitnej krajine na prepravu plynu do Európy a hľadá preto alternatívy. V súčasnosti buduje dva nové plynovody. Severná vetva pôjde z ruského pobaltského prístavu Vyborg do nemeckého Greifswaldu a južná vetva pôjde popod Čierne more do Bulharska a následne do Rakúska a Grécka.

debata chyba