Máme dieťa, meria asi 30 korún. Pôrod bol bez vážnejších problémov

Euro sa na Slovensku rodilo hlučne i potajme, ťažko i ľahko, pomaly a rýchlo. Niektorí ľudia ho vítali s veľkým rachotom, oblievali šampanským, niekde drobné v eurách nebadane vkĺzli do peňaženiek nič netušiacich ľudí.

02.01.2009 08:14
Predavačka ruží Foto: ,
Predavačka ruží Daniela Timková vydávala zákazníkom eurá dokonca už pred polnocou. "Každý chcel platiť tisíckou a mne tak nezostali žiadne drobné koruny,“ prezradila.
debata

Na niektorých benzínových pumpách pôrod trval aj pol dňa, v bankomatoch sa euro vykľuvalo asi hodinu po polnoci, niekde sa narodilo dokonca predčasne.

Stalo sa to napríklad predavačke kvetov Daniele Timkovej, ktorá počas silvestrovskej noci obiehala nitrianske podniky s košom plným celofánu a ruží.

"Ľuďom som musela vydávať v eurách ešte pred polnocou. Takmer každý vyťahoval tisícku a ja som nemala ako vydávať v korunách. Tak som vytiahla eurá. Tých mám dosť,“ usmievala sa.

Kto si chcel krátko po polnoci vytiahnuť čerstvé eurá z bankomatu, mal to ťažké. Po tom, čo sa prebili k bankomatu, mnohých odradila blikajúca obrazovka  Mimo prevádzky.“ Väčšina naskočila po hodine. Ešteže podaktorých pred cestou na silvestrovskú zábavu vyzbrojili starostlivé staré mamy.

„Mám aj koruny, aj eurá. Babka dostala pod stromček eurobalíček, tak mi dala nejaké mince. Pre istotu,“ prezradila mladá slečna Klára Rakovská.

Návraty domov taxíkom sa tiež zaobišli bez kalkulačiek. Problém mal ten, kto vytasil veľkú eurobankovku. „Jeden chcel zaplatiť päťdesiateurovkou. Ja nemám však toľko vydať. Mám len mince. S nimi sa dá v pohode zaplatiť za bežnú jazdu. Štyri eurá stojí desať kilometrov,“ naznačil nitriansky taxikár Dušan Machuč.

Prechod na euro zatiaľ vníma ako chaos, možnosť platiť korunami aj eurami sa podľa neho mala predĺžiť na celý mesiac. Zatiaľ čo on používa modro–žltú eurokalkulačku, čo si našiel v schránke, na tvárach ľudí si všimol, že násobia v hlave.

Veľké bankovky vo štvrtok musela odbiť aj pracovníčka vlakovej stanice v Nitre Alžbeta Barátová. Tentoraz to však boli koruny. "Pani platila päťstovkou za 18–korunový lístok. Musela som ju odmietnuť, aby mi zostali výdavky aj pre druhých.“ Inak s eurami nemala žiaden problém. Akurát vedľa okienka stojaci kávomat si s novou menou ešte nepotykal. Eurá neprijímal ani nevydával.

Na niektorých benzínových pumpách sa pre prechod na euro na nejaký čas obmenila klientela. "Miesto šoférov nám sem chodia bezdomovci. Systém nám mal nabehnúť už ráno o siedmej, no stále nič,“ uviedla Vladimíra Králiková. Bolo poludnie, stojany s palivami boli stále zatarasené, s kolegyňou si krátila čas utieraním prachu. Cez sklo sa jej niečo opýtal pán v ošumelej bunde. Odpovedala stroho. „Nemáme.“ Ani eurá.

debata chyba