Čo sa dá naposledy zažiť s korunou

Vypýtať si kilo alebo liter, nakúpiť v obchode, kde je všetko za 30 alebo volať z mobilu za korunu - to sú veci, ktoré po odchode koruny už nezažijete.

01.01.2009 20:31
Tisíckoruna Foto:
Ilustračné foto
debata

Vypýtať si kilo alebo liter

Slangové označenia peňazí ako desík, kilo, liter či melón odídu s korunou do zabudnutia. Ak nie úplne, tak si ľudia budú musieť zvykať na to, že s takýmito slovami budú v eurách narábať s podstatne vyššími hodnotami. Desík, desina, alebo spisovne desaťkorunáčka, sa zmení na bankovku a jej hodnota narastie na 300 korún. Požičať kilo kamarátovi už nebude len tak, veď stoeurovka bude hodná vyše troch tisícok. Liter stratí s eurom zmysel úplne. Tisíceurová bankovka totiž neexistuje, najvyššie papierové euro má hodnotu 500. Hovoriť o melónoch, teda miliónoch, znamená od nového roka narábať s násobkami 30 miliónov korún.

Nakúpiť v obchode Všetko za 30

Obchody, ktoré predávajú rôzne taľafatky a každú za 30 korún, môžu na Nový rok chystať nové tabule. Namiesto za 30 (korún) budú od 1. januára predávať všetko za jedno (euro). Opticky menšia suma možno takýmto predajniam v prvých mesiacoch zdvihne aj tržby. Ľuďom sa bude ľahšie míňať za jednotku ako tridsiatku. Aj keď po prepočte pôjde vlastne o rovnakú sumu, len v inej mene.

Volať z mobilu za korunu

Na telefóny za korunu lákali mobilní operátori tieto Vianoce posledný raz. Akciové mobily, za ktoré doteraz stačilo zložiť jednu korunovú mincu, sa od Nového roka budú predávať za tri eurocenty. Marketingovo nezaujímavé sumy vzniknú aj po prepočte cien drahších mobilných aparátov, ktoré operátori doteraz predávali napríklad za 490 korún (16,27 eura), 990 korún (32,86 eura) a podobne.

debata chyba