Porcia mincí je fuč

Štartovacie balíčky so slovenskými euromincami sa v prvý deň predávali ako teplé rožky. Záujem prekonal všetky očakávania. Pred mnohými pobočkami bánk a Slovenskej pošty stáli ľudia už od skorého rána a balíčky kupovali aj po desiatkach kusov. Okolo obeda už na niektorých miestach nebolo čo predávať.

02.12.2008 06:30
Eurobalíček Foto:
Ilustračné foto
debata

„V Bratislave sa štartovacie balíčky vo väčšine obchodných miest minuli do troch hodín od začiatku predaja. Postupne ich vypredávajú aj ďalšie obchodné miesta na celom území Slovenska,“ uviedol Štefan Frimmer, hovorca najväčšej banky – Slovenskej sporiteľne.

Podobná situácia vládla aj v pobočkách Slovenskej pošty. Pred hlavnou poštou v Bratislave na Námestí SNP sa ľudia zbiehali už hodinu pred jej otvorením. „Dopyt je enormný. Oveľa väčší, ako sme čakali. V niektorých pobočkách sú eurobalíčky už vypredané a zásoby sa už nebudú dokladať,“ povedal predpoludním hovorca pošty Juraj Danielis.

Diskutujte: Tešíte sa na euro?

Národná banka Slovenska (NBS) dala v kremnickej mincovni pripraviť 1,2 milióna kusov štartovacích balíčkov s euromincami, na ktorých sú slovenské motívy. „Ak sa minú, ďalšie sa nebudú dorábať,“ upozornila minulý štvrtok členka bankovej rady NBS Milena Koreňová.

Balíčky v hodnote 500 korún (16,60 eura) podľa nej majú slúžiť na to, aby obyvatelia Slovenska mali drobnú hotovosť na prvé januárové dni. Nie je to však jediná forma, ako sa k eurám dostať. „Prvých 16. januárových dní sa bude dať platiť aj slovenskými korunami a vždy sa dá vybrať hotovosť z bankomatu, alebo platiť kartou,“ dodala Koreňová.

Podľa pondeľňajších skúseností bánk však balíčky najviac kupovali starší ľudia, ktorí platobné karty a často ani účty v bankách nemajú. „Balíčky s euromincami si brali predovšetkým ľudia zo staršej a strednej generácie, pričom v priemere brali dva až päť kusov,“ povedala hovorkyňa VÚB Alena Walterová. Počas pondelkového predpoludnia sa v pobočkách VÚB minulo vyše 40-tisíc balíčkov, najviac sa predávali v Bratislavskom, Trnavskom a v Žilinskom kraji.

Hoci banky doteraz tvrdili, že predaj štartovacích balíčkov nebudú množstvovo obmedzovať, niektoré k tomu po pondelkovej panike pristúpili. „Záujem bol v prvý deň obrovský. Preto sme predaj obmedzili na tri kusy pre klientov a jeden kus pre ľudí, ktorí u nás nemajú účet,“ uviedol hovorca Tatra banky Boris Gandel. Dôvodom takého rozhodnutia je podľa neho záujem, aby sa k eurobalíčkom dostal čo najširší počet ľudí, najmä tí, ktorí to budú najviac potrebovať. Napríklad živnostníci alebo drobní podnikatelia.

Práve malým podnikateľom by mohli mince z balíčkov na začiatku roka chýbať. Mnohí sa totiž spoliehali na to, že drobnú hotovosť na vydávanie si zabezpečia práve kúpou štartovacích balíčkov. Oficiálne predzásobenie euromincami od bánk bolo pre nich totiž náročné a drahé. Na Cypre a Malte, ktoré eurom začali platiť tento rok, centrálne banky pripravili špeciálne štartovacie balíčky aj pre malých podnikateľov. NBS však túto formu odmietla.

Na možný nedostatok štartovacích balíčkov v lete upozorňovala aj správa Európskej komisie. Podľa nej si v krajinách, ktoré zavádzali euro v minulosti, kúpila zabalené mince v priemere každá domácnosť. Hoci sú na Slovensku takmer dva milióny domácností, NBS dala pripraviť iba 1,2 milióna balíčkov.

debata chyba