Ekonomiku má vyliečiť expert na krízy

Jeho meno nechýbalo na žiadnom zozname ľudí, ktorí mali v najnovšej americkej vláde ratovať ekonomiku. Pre Timothyho Geithnera (47) kreslo ministra financií nebude naskakovaním do idúceho vlaku – na hľadaní východísk z finančnej krízy sa podieľa už od jej vypuknutia.

25.11.2008 11:10
Timothy Geithner Foto:
Šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke načúva radám doterajšieho podriadeného Timothyho Geithnera (vľavo). Ten sa vo vláde prezidenta Baracka Obamu stane ministrom financií.
debata

Povolanie šéfa jednej z dvanástich regionálnych pobočiek americkej centrálnej banky do Washingtonu privítali trhy posilnením. Ťažkej úlohy sa budúci minister nebojí.

"Pre toto žijeme, žijeme pre takéto druhy kríz,“ povedal Geithner podľa agentúry AP pred pár mesiacmi svojim priateľom. Muž, ktorý podobne ako budúci prezident Barack Obama strávil detstvo mimo Spojených štátov, si už riešenie svetových ekonomických problémov vyskúšal. Na ministerstve financií totiž nie je žiadnym nováčikom.

Ako odborník na Áziu pracoval po skončení vysokej školy tri roky v poradenskej firme niekdajšieho šéfa americkej diplomacie Henryho Kissingera, no už v roku 1988 zamieril na ministerstvo. Cesta nahor Geithnerovi, ktorý vyštudoval japončinu i čínštinu, netrvala dlho. Za prezidentovania Billa Clintona sa dostal až na druhú priečku ministerstva a ako zástupca mal na starosti medzinárodné vzťahy. Práve v tom čase pomáhal formulovať americkú odpoveď na finančné krízy, ktoré postihli Áziu a Južnú Ameriku. Zohral významnú úlohu pri vyjednávaní záchranných balíčkov pre Južnú Kóreu a Brazíliu.

Po odchode prezidenta Clintona na ministerstve dlho otec dvoch detí nevydržal a zamieril do Medzinárodného menového fondu. Odtiaľ sa však už po dvoch rokoch vrátil do rodného New Yorku, aby prevzal tamojšiu pobočku americkej centrálnej banky. Newyorské kreslo je pritom najdôležitejšie: ten, kto v ňom sedí, má zaručený hlas pri rozhodovaní o úrokových mierach. Šéfovia ostatných jedenástich pobočiek sa vždy len striedajú.

Ako skúsený expert na krízy dostal v tomto roku na starosť záchranu banky Bear Stearns a poisťovne AIG. Po tom, čo sa naplno prevalili problémy amerického finančného trhu, ktoré krátko nato prerástli do globálnej krízy, sa Geithnerove názory stali žiadanou komoditou a budúci minister sa dostal do najužšieho tímu likvidátorov problémov. Za Obamu mu už bude šéfovať.

debata chyba