ZSSK Cargo už dopláca na krízu

Štátom ovládanému železničnému prepravcovi ZSSK Cargo Slovakia klesol pre svetovú finančnú krízu objem prepravy. Spoločnosť očakáva v tomto roku pokles prepravy oproti plánu o vyše šesť percent, informovala hovorkyňa spoločnosti Margaréta Grecová. Cez Slovensko sa prepravilo menej medzinárodného tovaru, na domácom trhu znížili objednávky najmä hutnícke a automobilové podniky.

07.11.2008 13:21
Vlak s nebezpečným nákladom Foto:
ilustračné foto
debata

„Zaznamenali sme pokles v objeme prepravy približne o 400.000 ton mesačne, v nasledujúcich mesiacoch sa tento prepad ešte prehĺbi,“ uviedla Grecová. Preprava poklesla v mesiacoch september a október.

V minulom roku spoločnosť prepravila vyše 49 miliónov ton tovaru, v tomto roku plánovala 48,11 miliónov ton. Podľa aktualizovaného plánu však v súčasnosti spoločnosť očakáva, že to bude len 45,2 milióna ton.

Menej prepravy po železnici si podľa Grecovej objednali najmä automobilové a hutnícke spoločnosti. Na Slovensko sa dováža menej železnej rudy, uhlia, železného šrotu a vápenca, opačným smerom klesla preprava ocele a výrobkov z ocele.

V ďalších mesiacoch očakáva spoločnosť pokles tranzitných prepráv z krajín bývalých sovietskych republík do Česka a zníženie prepravovaných objemov na severo-južnom koridore.

Vplyv nižšej prepravy na hospodárenie Grecová neuviedla. ZSSK Cargo Slovakia dosiahol v prvom polroku zisk 447 miliónov korún (14,8 milióna eur), čo je o 571 miliónov Sk (19 miliónov eur) lepší výsledok, ako firma plánovala. Spoločnosť zamestnáva viac ako 10.000 ľudí.

debata chyba