Fico hrozí SPP zmenou zmluvy

Zahraniční investori si na Slovensku už nemôžu byť istí zmluvami s vládou, ak sa nesprávajú podľa jej predstáv. Premiér Robert Fico v piatok vyhlásil, že jeho koalícia je pripravená zákonom zmeniť podmienky predaja Slovenského plynárskeho priemyslu. Právnici jeho zámer spochybňujú.

18.10.2008 08:43
debata

Zákon chce Fico navrhnúť, ak SPP opätovne požiada o zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Dve žiadosti plynárov o zhruba pätinové zdraženie už regulačný úrad odmietol. Ak sa o niečo podobné pokúsia tretí raz, štát zákonom umožní svojim zástupcom vo vedení SPP návrh zablokovať, hoci sú v menšine.

Plyn - privatizácia
Plyn - privatizácia Plyn - privatizácia

"Cesta privatizácie SPP a vývoj cien plynu ":[javascript:vo­id(0);/1224312599186/](k­liknutím zväčšíte)

„V ten istý deň, ako predložia francúzski a nemeckí akcionári nový návrh na zvýšenie cien plynu pre domácnosti, vláda zasadne na mimoriadnom rokovaní a navrhne v skrátenom legislatívnom konaní zákon, ktorým sa predstaviteľom štátu v Predstavenstve SPP dá v prípade cenových návrhov právo veta,“ vyhlásil premiér Fico.

Podľa platnej zmluvy medzi štátom a zahraničnými investormi francúzskym Gaz de France a nemeckým E.ON Ruhrgas štát síce vlastní 51 percent akcií SPP, v predstavenstve však má len troch zástupcov. Investori získali pri privatizácii manažérsku kontrolu nad podnikom a riadia ho so štyrmi členmi predstavenstva. Štátnych zástupcov tak môžu prehlasovať.

Podľa právnikov však zmluvu vo všeobecnosti nemožno meniť zákonom. „Ide o vzťah dvoch zmluvných strán a meniť by sa mal len na základe ich súhlasu,“ vysvetlil právnik Branislav Jablonka. Podľa neho by sa navyše mohlo porušiť aj ústavné právo pri nadobudnutí majetku v dobrej viere.

Ani jeden akcionár sa k hrozbe premiéra Fica včera priamo nevyjadril. „Ako členská krajina EÚ Slovensko musí rešpektovať základné princípy trhovej ekonomiky a všetky jej zmluvné záväzky vyplývajúce z platne podpísaných zmlúv,“ uviedol Kai Krischnak z E.ON Ruhrgas. Rovnaké slová zvolila aj Arnelle Dillarová z Gaz de France.

Ak by sa vláda rozhodla zmeniť zmluvu o predaji SPP, ktorú uzavrel s investormi kabinet Mikuláša Dzurindu, zahraničné firmy môžu využiť medzištátne dohody o ochrane investícií a žiadať odškodnenie na medzinárodnej arbitráži.

Premiér v piatok tiež oznámil, že ministerstvo hospodárstva listom oficiálne navrhne obom investorom, aby vrátili 49 percent akcií SPP štátu za 123 miliárd korún. Potrebné peniaze by sa podľa ministerstva financií dali získať zvýšením štátneho dlhu. Firmy odmietli reagovať na ponuku a vyhlásili, že prišli na Slovensko ako ,,dlhodobí a strategickí investori".

Dôvodom sporu sú žiadosti SPP o zdraženie plynu pre domácnosti. Plynári tvrdia, že zamietnutím ich návrhu im tento rok vznikne strata z predaja plynu pre ľudí prevyšujúca jednu miliardu korún. Predseda vlády hovorí, že prídu v čistom len o 230 miliónov.

Premiér tvrdí, že nie je dôvod na zvýšenie cien, pretože SPP zarába miliardy. „Keby SPP bol v zlých číslach a prudko stúpali ceny ropy, tak sa budeme správať ekonomicky. Ale pri zisku 16,8 miliardy?“ spýtal sa Fico.

Plynári oponujú, že väčšinu zisku im zabezpečuje preprava plynu cez Slovensko. „SPP nemôže použiť zisk z iných plynárenských činností (napríklad z medzinárodnej prepravy zemného plynu), na vykrytie strát z predaja zemného plynu domácnostiam. Bolo by to porušenie slovenskej, ako aj európskej legislatívy,“ uviedla spoločnosť.

Plyn pre domácnosti na Slovensku nezdražel od roku 2006. Ceny ropy v tomto roku výrazne prekročili očakávania pri určovaní cenových tabuliek plynu, finančná kríza ich však v posledných dňoch zrazila pod hranicu 70 dolárov za barel. S oneskorením by tak mali klesnúť aj poplatky SPP za dovozy z Ruska. Dovtedy však plynári budú prerábať.

Ak by prešlo navrhované 20-percentné zdraženie od polovice novembra, pre domácnosť v staršom rodinnom dome s plynovým kotlom by sa účet zvýšil približne o 700 korún. Ľudia už nepriamo pocítili drahší plyn najmä na raste cien tepla v bytovkách.

Fico v piatok pripustil, že štát môže zmeniť zmluvu s investormi úplne a vziať im dohodnuté riadenie firmy. „Ak by sme videli ďalšie opatrenia, ktoré by išli proti záujmom štátu, proti záujmom ľudí, pristúpime k ďalším krokom. Možnože prídeme k tomu, že sa zmenia pomery v predstavenstve,“ vyhlásil premiér.

„Je to veľmi zlý signál pre zahraničných investorov, ktorí sa práve rozhodujú, kde vložia svoje peniaze, najmä, ak sa nachádzame v neistej dobe pre finančnú krízu, keď sú všetci veľmi opatrní. Nie je to pozitívne,“ uviedol analytik ING Bank Eduard Hagara.

debata chyba