Na drahý plyn nestačia výplaty, zúfajú si ľudia

Päťdesiatpäťročná učiteľka nemčiny Marta Múdra býva s mamou v rodinnom dome v Novákoch. Kúria plynom. Aj po vykonaní viacerých úsporných opatrení mesačne platia za plyn vyše 6-tisíc korún (199 eur). Bývanie spolu s elektrinou, vodou a inými poplatkami ich vyjde 9-tisíc korún (299 eur) mesačne. To je veľa," hovorí pani Marta.

18.10.2008 08:33
Drahý plyn Foto: ,
Marta Múdra z Novák hromží na ceny plynu. Za rok plynárom zaplatí až 72–tisíc korún. Ďalšie zvýšenie cien by už nebola schopná utiahnuť.
debata

Podobne ako Marta Múdra sú na tom na Slovensku aj desaťtisíce ďalších rodín. Za minulej vlády plyn prudko dražel, za terajšej sa ceny síce nemenia, ale z pohľadu pani Múdrej sú aj tak „zdrvujúce“.

„Plynárom odovzdám ročne 72-tisíc korún (2 390 eur),“ vysvetľuje Múdra. Ďalšie zdraženie plynu o pätinu, ktoré navrhoval Slovenský plynárenský priemysel a tento týždeň ho odmietol štátny regulačný úrad, by už neuniesla.

K mame do Novák sa presťahovala v roku 2002 po smrti otca, aby jej pomáhala platiť bežné mesačné náklady – vtedajších 3 500 korún (116 eur) mesačne. Plyn z toho predstavoval 1 700 korún (56 eur).

Po skokovom zdražení plynu za šesť rokov už náklady na bývanie nestíhajú platiť ani vo dvojici. Východisko zo situácie sa pre pani Múdru hľadá ťažko. Bez tepla by ohrozila svoje a matkino zdravie, kúrenie lacnejším drevom je problém. Niekto musí totiž drevo priviezť a porúbať.

„Ďalšie investovanie do úsporných opatrení neprichádza do úvahy, nie je z čoho,“ vysvetľuje pani Marta. Väčší úver pár rokov pred dôchodkom nedostane. Z platu 15-tisíc korún (498 eur) neušetrí a mamin dôchodok ide na inkaso.

„Mama je dôchodkyňa, bývalá robotníčka, takže asi nemusím rozoberať jej mesačný príjem, hrdo nazývaný dôchodok,“ opisuje ďalej.

Sama za 30 rokov práce pre štátne školstvo neočakáva, že bude mať vyšší dôchodok. „Keď mamy nebude, z domu sa buď vysťahujem, alebo zostanem na krku deťom,“ zamýšľa sa.

Nahnevaná je na systém cien, ktorý politici vytvorili. „Ďakujem štátu, že robí všetko pre to, aby ma presvedčil, že poctivo pracovať pre štát sa neoplatí,“ dodáva pani Múdra, ktorá má dva vysokoškolské diplomy – z germanistiky a žurnalistiky.

Dodávateľ plynu Slovenský plynárenský priemysel tvrdí, že ceny znížiť nevie. Návrh na ďalšie zdražovanie plynári vysvetľovali zdražením plynu z Ruska. Samotný podnik – SPP – radí investovať do úspor – zatepliť dom, vymeniť okná, kotol, prípadne zaviesť nútené vetranie. To však môže vyjsť spolu na niekoľko stotisíc korún. „Návratnosť takto vložených investícií je pomerne rýchla,“ tvrdí Dana Kršáková, hovorkyňa SPP.

Na dome pani Múdrej sa za posledných šesť rokov za 100-tisíc korún (3 319 eur) obnovili okná, zateplila strecha, vymenili radiátory a zaizolovali teplovodné potrubia. V klasickom jednoposchodovom dome s plochou okolo 150 štvorcových metrov, postavenom pred tridsiatimi rokmi, zároveň pani Múdra s mamou obmedzili kúrenie, teplo majú len na prízemí. Výsledkom všetkého bol však pokles odberu plynu len o 600 kubických metrov na súčasných asi 4 300 kubických metrov.

Podľa SPP ide o nadpriemernú spotrebu. „Spotreba zemného plynu okolo 4 ¤500 až 5 000 kubických metrov za rok bola bežná v 70. a 80. rokoch minulého storočia, keď kvalitné steny a dobré okná boli skôr výnimkou ako pravidlom,“ reaguje Kršáková.

Priemerný dom, kam patrí aj pani Múdra, minul vlani podľa SPP okolo 3 000 kubických metrov plynu. Zaplatil za to asi 43-tisíc korún (1 427 eur). „Rodinné domy postavené v súčasnosti z kvalitných materiálov, s modernými plynovými spotrebičmi môžu dosiahnuť ročnú spotrebu 1 700 kubických metrov zemného plynu a menej,“ vysvetľuje hovorkyňa SPP. Pri takejto spotrebe by dal dom za teplo ročne 25-tisíc korún (830 eur).

Rodinných domov, ktoré kúria plynom, je na Slovensku okolo 700-tisíc. Plyn je k dispozícii v troch štvrtinách obcí pre 90 percent obyvateľstva. Po zdražení plynu v rokoch 1999 až 2006 spolu o takmer 600 percent ľudia začali vo veľkom investovať do úspor a väčšina sa tiež vrátila k prikurovaniu lacnejším drevom či uhlím.

Zdraženie plynu postihlo aj ľudí v bytových domoch, keď ceny tepla z centrálnych plynových kotolní od roku 1999 doteraz išli hore už o takmer 400 percent. Z toho asi o 30 percent za terajšej vlády Roberta Fica. Keďže bytovky majú menšie úniky tepla ako rodinné domy, bežný sídliskový byt minie ročne na kúrenie asi 30 gigajoulov tepla za 24-tisíc korún (79 eur).

debata chyba