Štát vyhlásil vojnu plynárom

Ak nemeckí a francúzski akcionári Slovenského plynárenského predložia nový návrh na zvýšenie cien plynu pre slovenské domácnosti, vláda navrhne zákon, ktorý umožní štátu tieto návrhy vetovať, uviedol premiér Robert Fico. Slovensko taktiež pošle zahraničným akcionárom Slovenského plynárenského priemyslu oficiálnu žiadosť o odkúpenie akcií SPP za cenu, za ktorú ich privatizovali.

17.10.2008 12:45 , aktualizované: 14:51
Robert Fico Foto:
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico
debata

„Ako predsedu vlády ma naozaj prekvapuje necitlivosť ako sa správa SPP v rukách nemeckých a francúzskych majiteľov v dobách veľkej neistoty a prehlbujucej sa finančnej krízy k návrrhom na zvyšovanie cien plynu pre slovenské domácnosti,“ uviedol premiér na mimoriadnej tlačovej besede. Tvrdí, že ide buď o dôsledok nevedomosti zahraničných vlastníkov o tom, ako žijú slovenskí občania, alebo je to dôsledok ich absolútneho nezáujmu o nich.

Regulačný úrad už dvakrát zamietol žiadosť SPP o zvýšenie cien plynu, najskôr o 16, potom približne o 20 percent. SPP tento postup úradu kritizoval a nevylúčil, že uskutoční právne kroky. Podľa Fica je zarážajúce, ako sa SPP správa k regulačnému úradu a dodal, že štát si bude regulátora chrániť. „Slovensko nie je banánová republika, Vláda nezasahuje do činnosti regulátora, má však záujem aby bol dostatočne právne vybavený na zakročenie proti monopolom,“ vyh­lásil.

Fico uviedol, že v roku 2007 dosiahol SPP zisk 16,8 miliardy Sk. Za päť rokov si podľa neho zobrali už 63 miliárd Sk na dividendách pri kúpnej cene 123 miliárd Sk. „Takéto zisky v čase najväčšej slávy dosahoval BMG invest,“ konšta­toval predseda vlády. V prípade požadovaného zvýšenia cien plynu pre domácnosti o 20 percent by malo SPP podľa premiéra hrubý zisk 290 miliónov Sk, čistý zisk asi 230 miliónov. Štát ako 51-percentný väčšinový vlastník by z nich mal mať polovicu. „My tieto peniaze nechceme,“ odkázal Fico vlastníkom. Považuje túto sumu pri obrovskom zisku z tranzitu za veľmi nízku a čakal by od menšinových majiteľov SPP ústretovosť. Domnieva sa, že takáto suma by sa dala získať aj vnútornými opatreniami v podniku. Zároveň uviedol, že vlastníci SPP dokázali cez rôzne školenia vyťahovať peniaze z podniku.

V predstavenstve SPP majú zahraniční vlastníci štyroch zástupcov, štát troch. V prípade rozdielnych názorov zahraniční vlastníci prehlasujú bez problémov zástupcov štátu. Podľa Fica, ak príde ďalší návrh SPP na zvýšenie cien plynu pre domácnosti, vláda navrhne prijať zákon, ktorý umožní takéto návrh predstaviteľom štátu v predstavenstve vetovať. Ak by problémy pokračovali, štát by urobil ďalšie kroky – Fico uviedol napríklad zmenu počtu zástupcov vlastníkov v predstavenstve SPP. Vláda bude čakať, ako SPP zareaguje. „Ponúkame SPP aby sa (zahraniční vlastníci) správali k ľuďom tak, ako sa patrí na menšinového vlastníka SPP,“ povedal. Ak príde ďalší návrh na zvýšenie cien, vláda chce zákon o práve veta prijať rýchlo – v skrátenom legislatívnom konaní a následne cez mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR.

Štát pýta akcie naspäť

Ministerstvo hospodárstva podľa premiéra pripravuje oficálny list menšinovým akcionárom SPP, spoločnostiam Gaz de France a Ruhrgas. V písomnej ponuke im štát navrhne, aby akcie, ktoré získali, vrátili za tú istú cenu, za akú ju nadobudli pri privatizácii. Obidve firmy vgšak už dávnejšie oznámili, že nemajú záujem akcie SPP predať. Podľa premiéra by sa spätné prevzatie SPP realizovalo podobným spôsobom, akým sa vláda snaží späť získať Transpetrol. Podrobnosti neupresnil, vyjadril však optimizmus, že Slovensko Transpetrol získa späť.

E.ON Ruhrgas reagoval, že od Slovenska ako člena EÚ očakáva rešpektovanie základných trhových princípov a všetkých záväzkov obsiahnutých v platných zmluvách.
„Rast cien energií je dôsledkom celosvetového vývoja, kvôli ktorému sa výrazne zvyšujú náklady na získavanie plynu. Že sa to odráža v predajných cenách plynu, je oprávnené a v súlade so zákonmi Slovenska i EÚ,“ povedal Kai Krischnak z firemného oddelenia komunikácie s verejnosťou.

„Gaz de France zatiaľ nebol konkrétne oslovený ponukou slovenského premiéra a nechce ani prostredníctvom médií nijako komentovať jeho dnešné vyhlásenie ohľadom odkúpenia akcií SPP,“ ČTK tlačové oddelenie druhého zahraničného vlastníka SPP.

Mesežnikov: Je to populizmus á la Chávez

Návrhy premiéra Roberta Fica na spätné odkúpenie akcií SPP môžu podľa šéfa Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova Slovensku poškodiť. “Je to Chavezovský populizmus, za ktorým je ekonomická xenofóbia a anti-kapitalistické nálady. Ak Fico skutočne urobí to, čo hovorí, mohlo by to poškodiť kredibilitu Slovenska," povedal ešte v septembri v reakcii na Ficove návrhy pre agentúru Reuters šéf Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Analytici ďalej tvrdia, že aktivity slovenského premiéra v boji proti cenám vysielajú zlý signál do inštitúcií Európskej únie, ako je Európska centrálna banka, ktorý im môže dať dôvod počkať pred vpustením ostatných štátov, ako Českej republiky, Maďarska alebo Poľska, do eurozóny. „Ak to Fico skutočne urobí, mohlo by to ohrozovať vstup ostatných krajín do eurozóny, keďže to môže byť varovným signálom pre Európsku centrálnu banku a ďalšie inštitúcie,“ povedal pre Reuters analytik JP Morgan Miroslav Plojhar. „SPP požiadal o zvýšenie cien plynu výhradne kvôli nárastu cien nákladov, a nie preto, aby si zvýšil zisk. Dúfame, že regulačný úrad presne a nezávisle posúdi náš návrh a zohľadní zvýšené náklady na nákup plynu z Ruska,“ uviedla spoločnosť SPP vo svojom vyhlásení ešte v septembri po podaní zvýšeného cenového návrhu. Na aktuálne Ficove vyjadrenia SPP zatiaľ nereagoval.

Zo zisku SPP neprofitovali len zahraniční akcionári, ale aj samotný štát. Ten ako 51-percentný akcionár zinkasoval v tomto roku dividendy z minuloročného konsolidovaného zisku a z nerozdeleného zisku z minulých rokov vo výške 12,24 miliardy. Sk (406,3 milióna €). „Ak vláda naozaj považuje ceny energií za problém, mohla by tieto výnosy použiť pri rozdeľovaní peňazí v štátnom rozpočte na adresné kompenzácie tým, ktorí ich skutočne potrebujú. Najlepšou cestou by však podľa nášho názoru bolo otvorenie dverí konkurencii v najširšom slova zmysle,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren.

debata chyba