Maďarský ekonóm: Kríza postihne Slovensko

Svetová finančná kríza významne zabrzdí rast v strednej a východnej Európe. Najviac postihne Slovensko, Poľsko, ale aj Rumunsko, tvrdí popredný maďarský ekonóm László Csaba v rozhovore pre rakúsky denník Der Standard.

01.10.2008 12:01
Slovensko Foto:
Ilustračné foto
debata

Maďarská a čiastočne ani česká ekonomika podľa neho nebudú tak silno zasiahnuté, pretože rastú pomalšie. Oslabenie prílivu alebo zdraženie zahraničného kapitálu pre ne nebude v terajšej fáze tak citeľné a ich podniky sa väčšinou nezúčastňujú obchodovania na burzách.

Predstava, že by svetová kríza strednú a východnú Európu nezasiahla, je však mylná, zdôraznil Csaba. Už aj preto, že tamojšie banky sú prevažne vlastnené zahraničnými firmami a na miestnych burzách obchodujú väčšinou zahraniční investori. Je teda potrebné rátať s oslabením mien týchto krajín, spomalením tempa rastu, rozpočtovými problémami vlád, ťažkosťami penzijných fondov a podnikov obchodovaných na burze.

Taktiež utešovanie sa rakúskych bánk, že rakúska ekonomika nebude citeľne postihnutá, pretože krajina investovala najmä vo východnej Európe, je iluzórne, uviedol Csaba. Slovensko, Rumunsko alebo Poľsko zostávajú v strednodobom výhľade stále perspektívnymi trhmi, ale veriť, že investície na východe sú bezpečné a zostanú chránené pred drsným vetrom americkej hospodárskej krízy, by bolo podľa neho nesprávne.

Csaba usudzuje, že tempo rastu ekonomík strednej Európy bude v tomto roku o 1,5 až 2 percentá nižšie, než predpokladajú doterajšie prognózy. Pozície Maďarska alebo Česka sú v tomto ohľade do určitejmiery priaznivé, pretože si ešte nestanovili pevný časový cieľ vstupu do eurozóny. Naopak, Poľsko svoj ohlásený termín – rok 2011 – zrejme ťažko splní.

debata chyba