Konajte, vyzývajú USA fond, únia i trhy

USA musia naliehavo konať a Európa prichystať svoje vlastné krízové plány, odporúča MMF. Únia vyzvala Spojené štáty k rýchlej akcii. Trhy vkladajú nádeje do hlasovania o záchrannom pláne v Senáte.

01.10.2008 11:22
Obchodník na newyorskej burze Foto:
Obchodník na newyorskej burze
debata

Pre Spojené štáty je v tejto chvíli nutné zasiahnuť na ochranu ekonomiky proti stupňujúcej sa úverovej kríze a Európa si musí prichystať vlastné plány pre prípad zhoršenia problémov. Uviedol to výkonný riaditeľ Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahn.

„Teraz je tá pravá chvíľa, kedy je treba zasiahnuť,“ povedal Strausss-Kahn. „Nedokonalý plán je lepší než vôbec žiadny plán,“ dodal k plánu americkej vlády na vynaloženie 700 miliárd dolárov na odkúpenie problematických hypotekárnych aktív. Plán v pondelok zamietla Snemovňa reprezentantov, tento týždeň by mala o jeho modifikovanej verzii rokovať znovu. Plán však bude v stredu schvaľovať Senát. 

Akciové trhy sa v utorok čiastočne zotavili z hlbokého pondelkového pádu a rástli. Obchody ťahala hore aj viera, že vládny plán nakoniec Kongres schváli.

Strauss-Kahn zdôraznil, že k obnoveniu dôvery na trhoch je nutné, aby záchranný balík bol schválený rýchlo. Je podľa neho tiež dôležité, aby americká verejnosť pochopila, aké by boli riziká, ak by ekonomika nezačala znovu fungovať.

Pre Európu je ťažšie účinne zasiahnuť proti prípadnému pádu nejakej veľkej banky, pretože tu chýba celoeurópsky regulačný orgán, povedal Strauss-Kahn. Jednotlivé európske krajiny zatiaľ riešia problémy so svojimi bankovými sektormi osamotene.

„Spracovávanie krízového plánu neznamená, že se tak oznamujú budúce problémy. Európa však nie je úplne imúnna (voči finančnej kríze),“ povedal šéf MMF.

Za „riziko zajtrajška“ označil nebezpečenstvo rastu inflácie v dôsledku toho, že centrálne banky uvolňujú na trh zvýšené množstvo peňazí. Preto je podľa neho dôležité, aby Európska centrálna banka udržovala prísnu menovú politiku s terajšími vyššími úrokovými sadzbami.

Európska komisia: USA musia konať

Európska komisia vyzvala Spojené štáty americké na urýchlené riešenie globálnej finančnej krízy, ktorá sa z USA šíri do celého sveta. Amerika podľa komisie nesie za aktuálnu situáciu na trhu špeciálnu zodpovednosť, a musí preto konať.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzýva na prijatie záchranného plánu do konca tohto týždňa. Kancelárka, podobne ako ostatní lídri európskych štátov, zároveň vyjadrila vôľu pomôcť nemeckým bankám pri prekonaní krízy.

Obdobné iniciatívy sa vyskytli aj v iných krajinách Európy, pomocou ktorých chcú jednotlivé vlády zabránil kolapsu finančných inštitúcií vo svojich krajinách. K tomuto kroku sa odhodlalo Belgicko, Luxembursko ako aj Francúzsko.

debata chyba