Kríza v Dexii vyplašila zákazníkov

Finančná kríza bánk začala valcovať Európu a vystrašila aj ľudí na Slovensku. Problémy matky slovenskej Dexia banky vyľakali ľudí, slovenská dcéra už odolávala tlaku tých, ktorí v nej majú uložené peniaze. "Vybrala som si všetko nad hranicu, ktorú mi garantuje štát a odniesla na účet do inej banky. Pre istotu," priznala čitateľka Anna z menšieho mesta na východe Slovenska, ktorá si nepriala zverejniť priezvisko. Podľa informácií Pravdy ľudia vyberali peniaze aj v ďalších mestách.

01.10.2008 06:45
Dexia banka Foto:
Dexia banka
debata

Vrásky na čele mali aj starostovia miest a obcí, pretože v Dexii majú viac ako polovicu svojich peňazí aj slovenské samosprávy. Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Sýkoru však panike nepodľahli. „Panika medzi obcami sa zatiaľ nešíri. Keď by sme sa splašili, skomplikovali by sme si život,“ zhodnotil Sýkora.

Informácia, že belgicko-francúzska Dexia má ťažkosti s hotovosťou, obletela svet v pondelok. Vlády Belgicka, Francúzska a Luxemburska jej včera podali pomocnú ruku a sľúbili injekciu 6,4 miliardy eur (194 miliárd korún). Osud Dexie je pokračovaním krízy. Záchranný balíček, ktorý ju mal pomôcť vyriešiť, americký Kongres zatiaľ zamietol. Okamžite sa to prejavilo prepadom akcií, najmä bankových. Napríklad Raiffeisen bank, matka slovenskej Tatra banky, už prišla za rok o 51 percent hodnoty akcií, podobne aj matka Unicredit Bank sa prepadla o 56 percent.

Mestá nepanikária, peniaze z Dexie nesťahujú

Zamestnancov Dexia banky Slovensko, ktorej materskú spoločnosť po zásahu finančnou krízou v utorok zachraňovala francúzska, belgická a luxemburská vláda, zavalili slovenskí klienti otázkami. „Zaujímali sa o situáciu. Mimoriadne zvýšený nárast výberov z účtov klientov sme však nezaznamenali,“ uviedol hovorca banky Michal Fúrik.

Slovenské mesta a obce zatiaľ na rozdiel od zopár sporiteľov nepodľahli panike a peniaze z banky nevyberajú. Pritom banka má polovicu ich peňazí a dvom tretinám požičiava na rozvojové projekty. Starostovia podľa predsedu Združenia miest a obcí Michala Sýkoru zostávajú pokojní, hoci sa tiež obávajú o peniaze. „Panika medzi obcami sa zatiaľ nešíri. Keď by sme sa splašili, skomplikovali by sme si život. Až 85 percent obcí a miest má úvery v Dexii. Ak by sme začali zmätkovať, sami by sme banku položili,“ zhodnotil Sýkora.

Nik podľa neho nechce prísť o financie, banke však dôveruje. Účet v Dexii má viac ako polovica samosprávy. „Na druhej strane, musíme mať istotu, že dôvera je položená na reálnom základe. Kladiem nepríjemné otázky, nie je nám to jedno,“ dodal Sýkora. Klientov banky, ktorá patrí do prvej desiatky z hľadiska veľkosti, sa včera snažil upokojiť aj guvernér centrálnej banky Ivan Šramko.

„Slovenskí klienti Dexie sa nemusia ničoho obávať. Banka je stabilná, bez výkyvov. Má dostatok kapitálu aj hotovosti,“ zdôraznil Šramko. Žiadna banka na Slovensku podľa neho nevykazuje problémy. ,„Keďže pôsobia na Slovensku, majú slovenských klientov, produkty a ich pôsobenie v rizikových skupinách je minimálne. Nevidíme dôvod na obavy o vklady,“ dodal šéf Národnej banky.

Riziko slovenských finančných domov je podľa Ladislava Unčovského, výkonného riaditeľa Slovenskej bankovej asociácie, spojené skôr s úspechom slovenskej ekonomiky ako aktuálnym vývojom v zahraničí. „Slovenské zákony obmedzujú možnosť, ako by matka mohla zneužiť prostriedky na Slovensku pre seba v prípade problémov,“ skonštatoval Unčovský.

Príkladom, prečo by na trhu nemalo prísť k negatívnym prekvapeniam, je podľa neho osud Istrobanky. „Jej matka Bawag bola pred krachom, slovenskí klienti to však nijako zásadne nepocítili,“ dodal riaditeľ bankovej asociácie. Istrobanku nakoniec pod svoje krídla vzala belgická KBC, ktorá na Slovensku vlastní ČSOB.

Problémy materskej spoločnosti na slovenskú Dexiu podľa Fúrika nevplývajú. Banka s vyše 50 pobočkami po celom Slovensku za prvý polrok v čistom zarobila viac ako 200 miliónov korún. Oproti prvým šiestim mesiacom minulého roka si polepšila o tri percentá. Rovnako ako matka sa zameriava najmä na samosprávu, mestám a obciam požičala celkovo 14,9 miliardy ko­rún.

Sporiteľov Dexie sa snažili v utorok upokojiť aj inštitúcie za slovenskými hranicami. Vlády Belgicka, Francúzska a Luxemburska poskytnú belgicko-francúzskej finančnej skupine injekciu 6,4 miliardy eur (približne 194 miliárd korún). Úrady sa rozhodli zasiahnuť, pretože banka má vážne problémy s hotovosťou. Skupina Dexia, ktorá sa špecializuje na úvery miestnym samosprávam a ďalších inštitúciám, totiž utrpela značné strany v USA a jej akcie sa v pondelok oslabili približne o 30 percent.

debata chyba