INEKO chváli vládu za euro, haní za tlačový zákon

V druhom štvrťroku boli najprínosnejšie kroky vedúce k prijatiu eura a najhorším nový tlačový zákon, hodnotí vládu inštitút INEKO.

24.09.2008 12:52
Budova Úradu vlády SR Foto:
debata

Prijatie eura na Slovensku od budúceho roka bolo podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) z hľadiska reformnej atmosféry, resp. miery jeho prínosu k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny najlepším opatrením druhého štvrťroka.

Rating HESO (hodnotenie ekonomických a sociálnych opatrení) realizovaný inštitútom dosiahol 165,6 bodu z možných 300 bodov. Naopak, nový tlačový zákon a zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, zväčšujúci reguláciu zmluvných vzťahov medzi dodávateľmi a odberateľmi, boli najškodlivejšími krokmi vlády v tomto období.

Kroky vedúce k prijatiu eura sú podľa odborníkov INEKO pre slovenskú ekonomiku nevyhnutné a je lepšie uskutočniť ich v čase, keď sa krajine ekonomický darí.

Zavedenie eura však vnímajú ako nástroj rozvoja Slovenska a príležitosť, ktorá sa môže ale nemusí prejaviť na hospodárskom raste krajiny a zvýšení bohatstva jej obyvateľov.
Euro bude aj naďalej vyžadovať zodpovednú fiškálnu politiku, čo môže zohrať významnú úlohu pri budúcich verejných rozpočtoch.

V rámci odborných názorov sa objavili aj obavy zo straty kontroly nad monetárnou politikou, pričom zafixovanie kurzu v súčasnej etape hospodárskeho vývoja môže priniesť riziko rýchlejšie rastu cien, ktoré sa nebudú približovať európskym cenám cez posilňovanie koruny, ale absolútnym rastom. Vyššia inflácia v kombinácii so zápornými reálnymi úrokmi by mohla viesť k znehodnocovaniu úspor obyvateľstva.

Ako ďalej vyplýva zo správy INEKO, opatrenie, ktoré stanovilo, že základom na určenie odmeny exekútora bude výška skutočne vymoženej a nie ako doposiaľ výška vymáhanej pohľadávky, je zmena od absurdného k logickému. Odmena by mala vždy odzrkadľovať skutočne prinesený efekt. Reformný Modernizačný program Slovensko 21 bol odbornou verejnosťou prijatý pozitívne, pričom viacerým respondentom pripomínal program Minerva predošlej vládnej garnitúry.

Nový tlačový zákon, ktorý bol najškodlivejším opatrením z hľadiska miery prínosu k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny, odborníci v rámci projektu HESO označili ako obmedzovanie práva na slobodu prejavu a na informácie.

Z vyjadrení vyplýva, že ide o jednoznačný zásah štátnej moci do slobody tlače. Zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch vnímajú odborníci ako hrubý zásah do trhu a podnikania, napr. do zmluvných vzťahov medzi obchodníkmi a ich dodávateľmi, ktorý poškodí aj spotrebiteľov. Obchod odborníci vnímajú ako dobrovoľnú výmenu, ktorá sa neuskutoční, ak z nej nebudú profitovať obe strany. Hrozba monopolného zneužívania postavenia podľa ich vyjadrení nehrozí, pričom zákon je možné pomerne jednoducho obísť a výsledkom môže byť okrem iného zníženie dodávok zo strany domácich dodávateľov. Udelenie štátnej dotácie vo výške takmer 91 mil. Sk (3,021 milióna €) na spustenie a prevádzku nového športového kanálu (Trojky) Slovenskej televízie (STV) odborníci považujú za plytvanie verejnými prostriedkami.

debata chyba