Bohatí sú bohatší, pribúda milionárov

Majetok bohatých ľudí vlani vzrástol napriek kríze na úverových trhoch o päť percent na 109,5 bilióna dolárov. Majetky bohatých rastú už šiesty rok po sebe a bohatstvo sa najviac zvyšovalo v rozvojovom svete. Uvádza sa to vo výročnej správe o globálnom bohatstve od konzultačnej firmy Boston Consulting Group (BCG), ktorá monitoruje vývoj majetku spravovaných bankami a fondami.

05.09.2008 07:59
Doláre Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Severná Amerika kvôli hypotekárnej a úverovej kríze zaostávala a majetky bohatých sa tu zvýšili iba o 3,8 percent. Rok predtým to bolo až deväť percent. BCG odhaduje, že v tomto roku si svoju daň vyberú pády svetových trhov a bohatstvo vo svete bude rásť iba jednopercentným tempom (oproti ročnému priemeru 8,5 percenta v rokoch 2002–2007).

Kvôli prudkému rastu v rozvojových krajinách na celom svete rýchlym tempom pribúdajú noví dolároví milionári. Celkovo sa počet milionárskych domácností rozrástol o 11 percent na 10,7 milióna. Bohatstvo sa zvyšuje najmä v Ázii, Tichomorí, Latinskej Amerike a na Blízkom východe, kde sa majetky bohatých rozrástli o 14 percent. BCG preto odporúča bankám, fondom a maklérom, aby v týchto regiónoch výrazne expandovali.

BCG konštatovala, že 35 percent svetového bohatstva je v rukách jedného percenta domácností. Pätinu globálneho bohatstva, rátaného ako majetok domácností vo výške najmenej päť miliónov dolárov, kontroluje iba 0,001 percenta domácností.

debata chyba