Gruzínsko chce 2 miliardy dolárov na obnovu

Po vojenskom konflikte s Ruskom by Gruzínsko chcelo zahraničia pomoc dve miliardy dolárov na rekonštrukciu a rozvoj infraštruktúry. Uviedla to v piatok šéfka americkej agentúry pre rozvojovú pomoc USAID Henrietta Foreová.

23.08.2008 08:29
Gori, Gruzínsko, Rusko, vojna Foto:
Ilustračné foto
debata

Tbilisi podľa Foreovej predložilo náveh „fondu Fénix“, ktorý by obnovu a rozvoj financoval. "Ide naozaj o rekonštrukciu, je to na infraštruktúru. Nie je to iba kvôli konfliktu, je to tiež na rozvoj, povedala Foreová, keď sa zoznámila s požiadavkami gruzínskej vlády.

Tbilisi predložilo napríklad programy modernizácie komunikácií alebo výstavby hydroelektrární. Požiadavky však zahŕňajú aj pomoc so zabezpečením bývania pre ľudí vytlačených konfiktom z domovov.

„Nemusia to všetko robiť len Spojené štáty. Môžu to robiť aj medzinárodné organizácie a ostatní bilaterálni darcovia,“ povedala Foreová. Dodal, že zapojiť by sa mohol aj súkromný sektor.

Svetová banka vo štvrtok uviedla, že do Gruzínska pošle misiu, ktorá zhodnotí ekonomické škody spôsobené ruskými akciami v krajine. Skupina veľkých priemyselných krajín G7 zase v stredu uviedla, že je pripravená poskytnúť Gruzínsku ekonomickú podporu a vyzvala ostatné krajiny a medzinárodné inštitúcie, aby sa pripojili k podpore vojnou ochromenej kaukazskej krajiny.

debata chyba