"Som veľmi rada, že k Skalickému trdelníku len nedávno pribudol ďalší výrobok – Slovenská parenica a aj naša typická Slovenská bryndza. Verím, že čoskoro do zoznamu pribudnú aj ďalšie tradičné slovenské výrobky,“ uviedla k registrácii bryndze ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová.
Žiadosť o zápis zemepisného označenia Slovenská bryndza je podľa nariadenia komisie založená jednak na reputácii a tradícii výrobku, ako aj na špecifickej kvalite a vlastnostiach. Európska komisia zaevidovala žiadosť o chránené zemepisné označenie bryndze ešte v roku 2004. Po takmer štvorročnom procese komisia produkt do registra zapísala 16. júla tohto roka.
Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom – mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Podiel ovčieho hrudkového syra je väčší ako 50 percent. Jeho vôňa a chuť je lahodná, príjemne kyslá po ovčom syre, mierne pikantná a slaná. Bryndzu vymyslel Ján Vagač, keď hľadal riešenie ako konzervovať ovčí syr. Tak vznikla v roku 1787 prvá slovenská bryndziareň v Detve.