J&T: Nezarobiť by bolo hriešne

Predstavitelia a zakladatelia spoločnosti J&T Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič odmietli, že by mali dôverné informácie o pohybe centrálnej parity. K špekuláciám s korunou ich údajne viedli optimistické vyhlásenia predstaviteľov štátu i Národnej banky Slovenska a ich snahy o silný kurz koruny. Navyše, nešli vraj proti nálade, aká bola na trhu. Nekomentujeme či nám táto vláda vyhovuje alebo nevyhovuje, povedal Tkáč. "Ale nezarobiť na jej vyhláseniach by bolo hriešne," dodal.

23.06.2008 13:23 , aktualizované: 17:40
Euro - Lesyk
Euro očami karikaturistu Alana Lesyka
debata

Predstavitelia J&T charakterizovali svoju spoločnosť ako jedného z najväčších obchodníkov na finančných trhoch v celoeurópskom kontexte, ktorí investujú nielen vlastné prostriedky, ale aj svojich klientov, takže je podľa nich pochopiteľné, že sa aktívne zúčastňujú aj obchodov so slovenskou korunou.

K stávke na posilňovanie slovenskej meny ich viedli informácie z verejných zdrojov, tvrdia. Jakabovič citoval viaceré médiá, ktoré prinášali optimistický pohľad predstaviteľov štátu na vývoj slovenskej koruny. Pripomenul slová premiéra Roberta Fica, že vláda chce vyrokovať čo najsilnejší konverzný kurz i vyjadrenia šéfa Národnej banky Slovenska, že posilňovanie koruny nepredstavuje problém. V médiách vyšli aj názory analytikov, ktorí videli kurz koruny okolo hranice 30 Sk za euro a pod ňou.

Tkáč uviedol, že už roky špekulujú so slovenskou korunou, lebo potrebujú poisťovať kurz koruny aj pri ďalších obchodoch. Nekomentujeme či nám táto vláda vyhovuje alebo nevyhovuje, povedal Tkáč. „Ale nezarobiť na jej vyhláseniach by bolo hriešne,“ dodal.

Tkáč: Zmena parity nás zaskočila

Podľa Tkáča ich zaskočilo, že sa centrálna parita zmenila v stredu, pretože zvyčajne sa tak deje v piatok. Potvrdil, že by naďalej obchodovali, až do zmeny centrálnej parity.

Tvrdí, že pri obchodovaní nešli proti prúdu, banky očakávali  „nejaký kurz okolo 30 Sk“. „Nemyslím si, že by musel informácia uniknúť (o výške centrálnej parity), aby sa ten trh správal tak, ako sa správal,“ povedal Tkáč. Vyjadril osobný názor, že neverí, že by sa takáto informácia dala úplne utajiť. Predpokladá však, že ju nikto nemal, inak by sa kurz posunul ešte bližšie k novej centrálnej parite.

Podrobnosti o finančnom objeme obchodov uviesť nechcel, lebo obchodné pozície má spoločnosť stále otvorené. „My by sme to radi predali čo najskôr, ale ak to predáme, oslabíme slovenskú korunu a ten kurz by mohol byť niekde inde,“ pripomenul Tkáč. Ak sa totiž podľa neho porušil úzus, že centrálna parita sa mení v piatok, môže sa zmeniť aj doteraz zaužívané, že centrálna parita bude aj konverzným kurzom, ktorým sa koruna preráta na euro.

Národná banka Slovenska bude mať zrejme problém dôkladne vyšetriť, čo sa na trhu pred zemnou centrálnej parity dialo. Podľa Tkáča totiž obchodovali prostredníctvom zahraničných finančných ústavov a tak informácie o ich transakciách centrálna banka nemá. Spoločnosť informácie poskytovať nechce, vzhľadom na to, že ide ešte o otvorené obchodné pozície. Potvrdil však, že v deň vyhlásenia centrálnej parity sa na trhu obchodovalo vo väčších objemoch. Podľa neho to môže mať rôzne dôvody. Zahraničné fondy špekulujú s korunou i ďalšími východoeurópskymi menami roky, kupovali korunu za oveľa výhodnejší kurz a tak už na nej zarobili dostatočne a mohli sa rozhodnúť odísť na lukratívnejšie trhy, najmä ak by mali informáciu o zmene parity. Takisto mohol veľký obchodník uzavrieť významný obchod „a potreboval zaplatiť faktúru“.

J&T: Chceme, aby Slováci boli na nás hrdí

Predstavitelia J&T sa nedomnievajú, že by mal minister financií Ján Počiatek odstúpiť. Podľa nich „správanie sa pána exministra Mikloša a pána premiéra Fica a následne aj väčšiny politických predstaviteľov súvisiacich strán porušuje základné princípy ľudskej a obchodnej morálky“. Týmto politikom ide len o voličské prefrencie, ktoré chcú dosiahnuť na úkor J&T, uviedli. Stretnutie s Počiatkom označili za zdvorilostné, „v ľudskej a spoločenskej rovine“. 

„Bolo by asi veľmi nepríjemné, keby sa zaviedol precedens, že Slovák Slováka v zahraničí bude radšej obchádzať a vyhýbať sa mu, ako keby ho slušne pozval, či už na drink, na večeru alebo na nejaké príjemné posedenie,“ povedal Jakabovič.

Predstavitelia J&T vo svojom vyhlásení, ktoré prečítali na úvod tlačovej besedy, vykreslili seba ako vlastencov a ako jednu z mála slovenských podnikateľských skupín, ktorá na Slovensku zostáva. Tvrdia, že nie je možné zabrániť kontaktu politiky a podnikateľov a podľa nich svojím postojom ako Fico tak aj Mikloš hovoria „vládnime bez neformálnej znaliosti názoru ľudí, ktorí vedia pohnúť kurzom, ktorí tvoria hodnotu nehnuteľností, ktorí spolutvoria cenu energie a ktorí sú tým málom, ktoré reprezentuje zbytok slovenského vlastníctva…“

Hovoria, že každý štát má svoje elity, „svojich Kellnerov, Berlusconiov, Swarovských, Agneliovcov…“, ktorí majú sociálne cítenie a záujem o smer, ktorým sa ich štát uberá. Chcú sa im priblížiť. „Odteraz urobíme všetko pre to, aby sme neboli odkázaní na hodnotenia tretích strán, aby sme sami priebežne vysvetľovali, kto sme, lebo chceme, aby na nás na Slovensku boli ľudia hrdí“.

Neskôr však Tkáč nevylúčil, že by J&T mohla opustiť Slovensko. Štát sa nám odvďačuje tým, že z najvyšších postov koalície i opozície nám odkazujú, že sme neprijateľní, uviedol. Všetky ostatné štáty okolo nás podporujú domácich podnikateľov, povedal Tkáč.

„Našťastie dnes sme rozkročení po celom svete a keď nám to bude úplne jasne povedané – ale nie z jedných úst – tak sa asi zbalíme a pôjdeme. Ale ja z bežného života, z komunikácie s ľuďmi, nemám pocit, že by to bolo chcené týmto smerom,“ dodal Tkáč.

debata chyba