Počiatek berie politiku zľahka, až kým mu Fico nezlomí väz

Svoj prvý rozpočet nepredložil osobne. Nechal kľúčovú úlohu ministra na štátneho tajomníka. Pri schvaľovaní tohto zákona roka si v parlamente vzal kravatu od svojho predchodcu Ivana Mikloša, na ktorého jeho šéf Robert Fico nepozná dobré slovo. Vraj aby opozíciu presvedčil podporiť rozpočet.

21.06.2008 07:27
Robert Kaliňák a Ján Počiatek Foto: ,
Priatelia, obchodní partneri, kolegovia z vlády. Zostane Robert Kaliňák bez Jána Počiatka?
debata

Ján Počiatek bral politiku a post ministra financií občas až s recesiou. Na rokovanie vlády prišiel s rozhalenou košeľou. Objavoval sa na titulných stránkach bulvárnych médií. Ukazoval svoje hodinky za milión korún. Až kým sa nezastavil v Monaku na jachte miliardárov z J&T.

„Nerozumiem, ako taký inteligentný človek môže spraviť takú sprostosť,“ vysvetlil mu svoj názor premiér Fico. Kľúčového ministra za stranu Smer z vlády nevyhodil. Ukázal mu žltú kartu a vyhlásil, že jeho slová si za klobúk nedá. Ak bude treba, Fico je pripravený „zlomiť mu väzy“.

Neznáma tvár

Meno člena Smeru Jána Počiatka pred voľbami s kreslom šéfa štátnej kasy nespájali. „Na začiatku mu chýbala skúsenosť z riadenia ministerstva a makroekonomiky. Nemal problém to priznať, ale aj si naštudovať materiály, ktoré boli potrebné,“ spomína Richard Sulík, ktorý Miklošovi pomáhal s rovnou daňou a Počiatkovi zase s jej zachovaním.

Tieňového ministra financií Igora Šulaja Smer odsunul bokom. Počiatek sa však po príchode do Miklošovej kancelárie nevybalil. Čakal, ako sa mu v kresle bude dariť a či záujem vlády zaviesť euro bude skutočný.

„Nie som naviazaný na túto stoličku,“ tvrdil v prvom rozhovore po nástupe do funkcie. Dôvod? Prišiel zo súkromného sektora. Nakoniec však stoličku prežil. Kancelárie si nechal prestavať za 1,5 milióna korún. Na nový nábytok zobral zo štátneho 600-tisíc korún. Len nový stôl stál štvrť milióna.

Po veľkých plánoch

Hoci Počiatek sám priznával, že o makroekonomike veľa nevedel, učil sa. „Pozoruhodne rýchlo sa zapracoval do problematiky. Dokázal sa koncentrovať na vec a riešiť problém,“ skonštatoval Sulík.

Rozdiel bol napríklad v poradách. „U Mikloša boli obvyklé porady, ktoré u Počiatka neboli pravidelné. Porada bola, keď bol dôvod. Veľa ráz sme diskutovali neformálne vo fajčiarni. Neznamená to však, že by výsledky práce boli horšie, mal len iný štýl,“ dodáva Sulík.

Počiatek bol podľa bývalého poradcu ako nepopísaný list. Ako bývalý riaditeľ slovenského Telenoru chcel do štátnej správy zaviesť viac biznisu. A tiež väčšiu kapacitu svojej e-mailovej schránky, pretože mu nešla posielať veľká elektronická pošta.

Odvážne plány napríklad na zmenu odvodov a zavedenie prevratného nového systému minister čoskoro opustil. Následne odišiel z ministerstva aj Sulík, keď pochopil, že jeho návrhy nemajú šancu získať politickú podporu. Drvivá väčšina ľudí však po Miklošovi na ministerstve zostala. Bývalý riaditeľ rozpočtu František Palko sa dokonca stal štátnym tajomníkom za stranu SNS.

Kaliňákov partner

Do politiky pritiahol Počiatka jeho partner z podnikania Robert Kaliňák. So súčasným ministrom vnútra podnikal v reštauráciách, napríklad v sieti Steam & Coffee. Obaja sa zoznámili ako nadšenci motoriek. Počiatek figuroval aj vo firme Harley Davidson, ktorá vlastní napríklad bratislavský Aligator Pub. „Nemusel ísť do štátnej správy, veď v Telenore mal iný plat. Chcel to však skúsiť,“ vysvetlil Kaliňák dôvody, prečo Počiatek funkciu vzal.

Minister financií sa medzi svojimi kolegami z vlády majetkom vynímal. V majetkovom priznaní za rok 2006 Počiatek uviedol, že jeho iné príjmy presiahli 15 miliónov korún. Vlastnil rôzne pozemky, stavby, garáže, zbierku obrazov a sôch, náramkové hodinky a iné šperky, elektroniku.

Luxusnú vilu za desiatky miliónov korún má minister rozostavanú vo vychytenej bratislavskej časti pod Slavínom. Stavba sa vypína priamo v bývalej záhrade domu Alexandra Dubčeka na Mišíkovej ulici. Firma LM Development, ktorú Počiatek spoluvlastní, plánuje podľa agentúry Sita v Liptove postaviť rekreačný a športový areál takmer za miliardu korún.

Spochybnená mladosť

Prvé verejné vysvetľovanie musel Ján Počiatek podstúpiť skôr, ako navštívil jachtu Ivana Jakaboviča v Monaku. Vlani v lete prešiel krstom pri obhajobe minulosti svojho otca. Podľa informácií ŠtB v Ústave pamäti národa pracoval Izidor Počiatek pre zahraničnú rozviedku i kontrarozviedku – dokonca ako dvojitý agent.

Navyše sa v materiáloch písalo, že 4. mája 1988 bola v byte Izidora Počiatka policajná razia, pri ktorej Verejná bezpečnosť vyšetrovala nešpecifikovaný trestný čin. Mali ho spáchať jeho dvaja synovia Martin a Ján. Počiatek však vtedy staré informácie komentovať nechcel.

O jeho otcovi sa pritom začalo vlani uvažovať ako o kandidátovi na veľvyslanca Slovenska v indonézskej Jakarte. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš vtedy Počiatkovho otca obhajoval s odvolaním sa na jeho „kus dobrej práce v Minsku“, kde pôsobil už za Slovenskú republiku.

Zaviedol euro

Prečo vlastne Počiatek vymenil podnikanie za ministerskú limuzínu? Sám tvrdil, že už bol na polodôchodku a ešte sa naň necítil. Do životopisu si môže zaznačiť, že za jeho ministrovania Slovensko splnilo všetky podmienky na zavedenie eura. A euro mu súčasne môže zlomiť väz.

Nie však pre obavy ľudí zo zdražovania. Spotrebiteľom pripomínal výrok slovinského ministra financií, že „musia byť schopní rozhodovať nohou, teda odísť z obchodu, ak sa im zdá, že cena je neprimeraná“. Osudnou sa mu stala zatiaľ posledná zmena kurzu koruny oproti euru.

Hoci bol Počiatek opatrný a kurz nekomentoval, nakoniec na jeho zmene zarobili finančníci stámilióny korún. Deň pred úpravou kurzu urobili netradične veľa transakcií české banky. „Od rána sa prevádzali väčšie balíky ako zvyčajne. Objavili sa banky, ktoré sa na trhu ukážu málokedy a vôbec nie v takých objemoch ako v ten deň,“ opísal situáciu Ladislav Benedek, díler VÚB.

Skutočný problém však ministrovi spôsobila návšteva jachty finančníkov z J&T tri dni pred zmenou kurzu, na ktorej zarobili aj oni. Počiatek akýkoľvek únik informácií odmieta, lenže pre Smer už len spojenie s finančníkmi predstavuje veľký problém.

Aj preto sa 37-ročný minister musí pomaly ohliadať za politickou kariérou. Premiér mu poďakoval za zavedenie eura a na rozhodnutie o jeho osude si zobral čas. A Počiatek bude môcť po niekoľkých dňoch napätia brať politiku opäť zľahka a z odstupu.

Chronológia
koniec apríla premiér Robert Fico vyhlásil v Slovenskom rozhlase, že pri prechode z korún na euro chce čo najsilnejší kurz
24. a 25.  

mája | minister financií Ján Počiatek bol v Monaku na pretekoch formuly, v rámci čoho sa zastavil na jachte J&T

28. mája
predpoludním


| na devízovom trhu sa vo veľkom kupovali koruny, z ranných 31,1 koruny za euro stiahli kurz o 50 halierov niž­šie

28. mája

o 23. h | európske a slovenské inštitúcie oznámili zmenu centrálnej parity na 30,126 koruny za euro

druhý júnový

týždeň | centrálna banka začala prešetrovať možný únik dôvernej informácie o parite

17. júna exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) vyhlásil, že vďaka úniku informácií zbohatli na obchodoch s korunou finančné skupiny J&T a Istrokapital
18. júna denník Plus 1 deň priniesol informáciu, že Počiatek sa objavil na jachte J&T, premiér Robert Fico mu dal žltú kartu
19. júna v českom týždenníku Ekonom vyšiel rozhovor s premiérom Mirkom Topolánkom; prezradil v ňom, že sa mu Fico pochválil, že sa mu podarilo nadštandardne vyjednať paritu v čase, keď to ešte nebolo verejné
debata chyba