Súkromné diaľnice posúvajú posudky

Štát podpíše zmluvu s víťazom tendra na výstavbu a prevádzku prvých úsekov diaľnice D1 až koncom roka a nie do polovice novembra, ako ministerstvo dopravy pôvodne predpokladalo.

18.06.2008 16:46
Výstavba diaľnice pri Žiline Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa ministra Ľubomíra Vážneho je totiž ešte potrebné doriešiť geologické riziká a dopracovať niektoré materiály. V opačnom prípade by sa mohla stavba 75 kilometrov diaľnic v Žilinskom a Prešovskom kraji predražiť, poznamenal Vážny.

Ministerstvo v súčasnosti rokuje o výstavbe diaľnice za súkromné peniaze s dvoma skupinami záujemcov. O jednu z najväčších štátnych zákaziek podľa dostupných informácií súperia konzorciá okolo švédskej spoločnosti Skanska a slovenského Doprastavu.

„Musíme dopracovať niektoré veci do geológie, pretože z koncesného dialógu vyplynulo to, že príliš veľké riziko dávajú (uchádzači) na geológiu a zatiaľ sa mi zdá byť lepšie riešenie pre Slovensko to, aby sme dotiahli tie doplňujúce posudky, ktoré tam chýbajú,“ povedal novinárom po rokovaní vlády Vážny.

Cena, za ktorú by mal víťaz tendra diaľničný úsek postaviť, zatiaľ nie je známa, bude výsledkom rokovaní. Podľa ministra by však mohla byť vyššia, pokiaľ by štát potrebné dokumenty a posudky nepripravil.

Projekty verejno-súkromného partnerstva na stavbu asi 150 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest majú pomôcť vláde najmä v jej snahe dokončiť diaľničné spojenie Bratislavy s Košicami s výnimkou náročných úsekov do roku 2010. Minister dopravy však už pripustil, že tento termín sa nemusí dodržať za každú cenu.

debata chyba