NBS nevie, či informácie o parite boli zneužité

Národná banka Slovenska v súčasnosti nedisponuje informáciami, na základe ktorých by mohla konštatovať, že pred poslednou zmenou centrálnej parity došlo k zneužitiu dôverných informácií. Povedal to po utorňajšom rokovaní finančného parlamentného výboru, ktorý si informáciu o obchodovaní na devízovom trhu 28. mája tohto roku vyžiadal, guvernér centrálnej banky Ivan Šramko.

17.06.2008 11:51 , aktualizované: 13:49
Šramko Foto:
Šéf centrálnej banky Ivan Šramko
debata

Pred oficiálnym zverejnením novej centrálnej parity, teda kurzu voči euru, okolo ktorého sa môže koruna pohybovať, došlo k významným nákupom slovenských korún. Tieto nákupy značne posilnili slovenskú menu až na úroveň novej centrálnej parity. Je podozrenie, že niekto mohol mať o novej centrálnej parite informácie ešte pred jej oficiálnym zverejnením a využil ich na obchodovanie na trhoch.

Šramko potvrdil, že NBS začala prešetrovanie domácich bánk, na základe ktorých si vyžiada aj detailnejšie informácie o obchodovaní. Momentálne má totiž iba informácie zo štandardných štatistík o obchodovaní medzi domácimi bankami navzájom a domácimi a zahraničnými bankami, nie však o tom, či obchodovali na svoj účet alebo na účet klienta a pre akých klientov.

„Začali sme preverovať a súčasťou preverovania je aj žiadanie informácií,“ povedal po rokovaní výboru Šramko.

„Správa neplní účel, na ktorý sme si ju vyžiadali,“ poznamenal poslanec opozičnej SDKÚ-DS a exminister financií Ivan Mikloš. V materiáli, ktorý Šramko predstavil na rokovaní výboru, podľa neho chýbala zmienka o tom, či došlo k úniku informácie a či z neho niekto profitoval. Guvernér sa bránil, že požiadavka poslancov takúto úlohu neobsahovala. Mikloš dodal, že vyjadrenie od šéfa NBS bude opakovane žiadať v pléne Národnej rady.

Nová centrálna parita koruny platí od 29. mája. Podľa Šramka sa deň predtým na devízovom trhu uskutočnilo celkovo 467 obchodov v objeme 1,2 miliardy USD (24,5 miliardy korún). „Boli aj iné dni v máji alebo iných mesiacoch s podobnými objemami obchodov,“ doplnil.

debata chyba