Kremnica musí vyraziť pol miliardy euromincí

Kremnická mincovňa v týchto dňoch finišuje s prípravami na razbu slovenských euromincí. Štátna firma zrekonštruovala priestory a v priebehu júla začne s technologickými skúškami nových liniek. Hromadnú výrobu euromincí spustia v priebehu augusta, informoval riaditeľ mincovne Vlastimil Kalinec.

16.06.2008 11:57
Slovenské dvojeurovky vyrazené v Kremnici. Foto:
debata

Mincovňa má už dlhší čas podpísanú rámcovú dohodu o razbe eura s Národnou bankou Slovenska. Na začiatok mal podnik vyraziť 400 miliónov kusov mincí, toto množstvo sa podľa Kalinca po dohode s komerčnými bankami zvýšilo na pol miliardy. Najviac, 230 miliónov kusov, vyrazia v Kremnici červených jednocentových min­cí.

„Razba musí byť ukončená do 15. decembra kvôli distribúcii a predzásobeniu bánk,“ vysvetlil riaditeľ. Mincovňa s doterajšou ročnou kapacitou približne miliardy mincí je podľa Kalinca pripravená termín dokončenia razby splniť, aj keď museli niektoré iné zákazky prenechať konkurencii. 90 percent mincí podnik vyrába pre zahraničných odberateľov.

Mincovňa už preinvestovala väčšinu z plánovaných 150 miliónov korún na rekonštrukciu priestorov a nákup novej technológie. Definitívne sa o razbe eura v Kremnici rozhodne až po konečnom schválení prechodu Slovenska na spoločnú menu. Zavedenie eura by mali odobriť lídri krajín EÚ v tomto týždni, konverzný kurz, za ktorý sa budú meniť slovenské koruny, stanovia ministri financií EÚ začiatkom júla.

debata chyba