Silná koruna má výhody aj pre vývozcov

Razantné posilňovanie koruny, ktorá sa len v posledných dvoch týždňoch spevnila voči euru o viac ako tri percentá, vadí veľkým slovenským exportérom len čiastočne.

25.05.2008 10:31
Koruna Foto:
Ilustračné foto
debata

Niektorí vývozcovia totiž časť surovín alebo súčiastok nakupujú v zahraničí a vďaka silnejšej slovenskej mene ich tak získavajú lacnejšie, vyplynulo z ankety ČTK medzi podnikmi.

„Z dlhodobého hľadiska sa nám posilňovanie slovenskej koruny kompenzuje, keďže sme nielen silným exportérom, ale aj silným importérom,“ povedal hovorca oceliarní U.S. Steel Košice Ján Bača.

Podobne reagoval aj generálny manažér nitrianskeho závodu Sony Ján Pop. „Náš obchodný plán už tradične počíta s istými výkyvmi výmenných kurzov. Posilnenie koruny na nás má čiastočný vplyv, keď 95 percent našej výroby smeruje na export. Na druhej strane vďaka silnejšej korune nakupujeme lacnejšie súčiastky,“ uviedol Pop.

Ani výrobca automobilov Volkswagen sa zatiaľ na posilňovanie meny z krátkodobého hľadiska nesťažuje. „Bilancovať však s istotou bude možné až po stanovení konverzného kurzu, ktorý bude na nás vplývať v druhej polovici tohto roku,“ poznamenal Vladimír Machalík z oddelenia komunikácie automobilky.

Od začiatku roka sa koruna spevnila o viac ako 7,5 percenta a v piatok sa dostala na nové historické maximum 31,03 SKK/EUR. Posilňuje ju najmä predpokladané zavedenie eura od januára budúceho roka a špekulácie na silný výmenný kurz, ktorým sa na Slovensku prepočítajú ceny tovarov i platy na spoločnú európsku menu. Analytici odhadli, že pre ekonomiku by bol najlepší kurz 30 korún za euro.

Silná mena už v prvom štvrťroku ukrojila zo ziskov rafinérie Slovnaft. „Práve dynamické posilňovanie koruny najmä voči doláru, ale aj voči euro sa spolu so zahájením generálnych revízií podpísali pod nižší hospodársky výsledok v medziročnom porovnaní,“ uviedol hovorca spoločnosti Anton Molnár. Čistý zisk Slovnaftu sa v porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka znížil o 16 percent na 1,23 miliardy Sk.

Veľké spoločnosti však zhodne príchod eura vítajú. Oceňujú najmä to, že im klesnú náklady a odstráni sa kurzové riziko. „Znamená to pre nás stabilitu pri plánovaní nákladov i výnosov a eliminovanie kurzového rizika spôsobeného volatilitou meny. K úspore nákladov dôjde aj znížením počtu bankových účtov a bankových poplatkov,“ doplnil Machalík z Volkswagenu.

Zavedenie eura by mali v júli definitívne schváliť členské štáty EÚ. Predpokladá sa súhlasné stanovisko, keďže vstup Slovenska do eurozóny už odporučili Európska komisia a Európska centrálna banka.

debata chyba