Koľko korún za euro? 30 Sk by vyhovovalo

Pre slovenskú ekonomiku by bolo teoreticky najlepšie, keby sa koruny po vstupe do eurozóny menili za eurá pri kurze 30 korún za euro, tvrdia ekonómovia.

24.05.2008 09:44
Euromince Foto:
Ilustračné foto
debata

Pre slovenskú ekonomiku by bolo teoreticky najlepšie, keby sa koruny po vstupe do eurozóny menili za eurá pri kurze 30 korún za euro. Vyplýva to z májového prieskumu Klubu ekonomických analytikov (KEA), na ktorom sa zúčastnilo 16 ekonómov a analytikov. Členovia klubu však predpokladajú, že v skutočnosti bude konverzný kurz stanovený asi o 70 halierov vyššie, teda na úrovni 30,70 SKK/EUR.

„Prieskum ukázal, že súčasný pohyb koruny približuje očakávaný kurz k teoreticky optimálnemu,“ uviedol v tlačovej správe predseda klubu Ján Tóth. Vo februári analytici odhadli optimálny kurz na výmenu korún za eurá na 31,10 SKK/EUR a konverzný o 1,50 koruny vyššie.

„V posledných mesiacoch bol revidovaný (ekonomický) rast eurozóny smerom dole, na druhej strane rast na Slovensku je naďalej vysoký. Takisto väčšie posilnenie kurzov krajín strednej Európy vytvára priestor pre posilnenie slovenskej koruny bez ohrozenia cenovej konkurencieschop­nosti v tomto regióne,“ odôvodnil posun odhadu Tóth.

Slovenská mena v posledných dňoch zaznamenala výrazné zisky voči euru a postupne vylepšovala historické maximum až na piatkových 31,03 SKK/EUR. Korunu podporuje práve očakávané zavedenie eura od budúceho januára a stanovenie silného konverzného kurzu. Jeho úroveň by sa mala určiť začiatkom júla. Zástupcovia slovenskej vlády ani centrálnej banky očakávanú úroveň kurzu, ktorým sa na Slovensku prepočítajú ceny tovarov i platy, nekomentovali. Premiér Robert Fico však opakovane vyhlásil, že je za čo najsilnejší konverzný kurz.

Ešte pred stanovením konverzného kurzu niektorí analytici očakávajú posun centrálnej parity v systéme výmenných kurzov ERM-2. Tá je v súčasnosti nastavená na 35,4424 SKK/EUR a mena sa od nej pred vstupom do eurozóny nesmie vychýliť o 15 percent oboma smermi. V piatok sa dostala asi o 12,5 percenta pod paritu.

V prieskume Klubu ekonomických analytikov sa vyjadrili ekónomovia Juraj Barta a Michal Mušák (Slovenská  sporiteľňa), Marek Gábriš (ČSOB), Peter Goliáš (INEKO), Hagara Eduard a Ján Tóth, (ING Bank), Juraj Kotian (Erste), Ľubomír Koršňák (UniCredit Bank), Pavol Ondriska (ING DSS), Peter Pažitný (HPI), Viliam Pätoprstý (UniCredit Bank), Róbert Prega a Juraj Valachy (Tatrabanka), Vladimír Vaňo (VB), Vladimír Zlacký (Ernst & Young).

debata chyba