Priaznivci eura prevažujú, vychádza Focusu

Medzi obyvateľmi Slovenska prevažujú zástancovia prijatia eura nad odporcami. Vyplynulo to z prieskumu agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil na prelome apríla a mája. Okrem podpory zavedenia európskej meny od januára 2009 pribudlo aj ľudí s negatívnym postojom.

23.05.2008 11:38
eurozóna Foto:
Ilustračné foto
debata

Prieskum Focusu vyznel lepšie v prospech eura ako posledné ankety Ústavu pre výskum verejnej mienky Štatistického úradu, ktoré ukázali nárast obáv z eura a prevahu jeho odporcov. Prijatie eura na Slovensku by mali potvrdiť krajiny EÚ v júli.

Podľa Focusu hodnotilo zavedenie eura od januára pozitívne 49 percent opýtaných, zatiaľ čo vo februári to bolo 43 percent. Negatívny postoj k euru malo 45 percent respondentov v porovnaní s februárovým údajom 42 percent. Zostávajúcich šesť percent účastníkov prieskumu sa nevedelo vyjadriť.

Podpora eura podľa prieskumu prevažovala medzi mužmi a mladšou generáciou, pri ľuďoch s vyšším vzdelaním, vyššími príjmami a vo veľkých mestách. Odporcov má euro najmä medzi staršími ľuďmi, s nižším vzdelaním a nižšími príjmami.

Negatívne hodnotenie zavedenia eura najčastejšie vzbudzuje obava zo zdražovania. S odstupom sa uvádzali dôvody, že Slovensko ešte nie je na vstup do eurozóny pripravené, či problémy so zvykaním si na novú menu alebo s prepočítavaním a veľkým množstvom euromincí. Opýtaní hovorili aj možnom znehodnotení úspor.

V porovnaním s májom sa podľa ankety zlepšilo hodnotenie informovanosti o eure. Podiel dobre informovaných ľudí stúpol na 48 percent z 38 percent. Málo informácií nahlásilo 49 percent opýtaných.

debata chyba