Česi: Je jedno, kedy prijmeme euro

Česká republika by mohla prijať euro relatívne rýchlo alebo by mohla so vstupom do eurozóny počkať ešte ďalšie desaťročie bez toho, aby to malo podstatné následky na ekonomiku. Uviedol to guvernér českej centrálnej banky Zdeněk Tůma v rozhovore pre týždenník Reflex.

22.05.2008 12:43
Praha Foto:
Hlavné mesto Českej republiky Praha
debata

Podľa Tůmu je menová politika centrálnej banky dôveryhodná a atraktivita českej koruny dostatočná na to, aby si krajina ponechala svoju menu dlhšie, ak vláda nespraví žiadne vážne omyly v hospodárskej politike. „Nič sa nestane, ak prijmeme euro relatívne rýchlo a zároveň verím, že nič fatálne by sa nestalo, ak by sme oslávili sté výročie českej meny prijatím eura v roku 2019,“ uviedol Tůma. Ako dodal, radšej by vyzval politikov, aby stanovili čas a spôsob vstupu krajiny do eurozóny.

Česká vláda pravicovej ODS odmietla stanoviť nový časový plán prijatia euro po tom, čo padol termín predchádzajúcej ľavicovej vlády stanovený na rok 2010. Česká republika má totiž problémy s nadmerným rozpočtovým schodkom a musí tiež prijať potrebné reformy dôchodkového, zdravotníckeho a sociálneho systému. Premiér Mirek Topolánek vyhlásil, že krajina vstúpi do eurozóny až niekedy po roku 2012.

Česká republika by mohla prijať euro relatívne rýchlo alebo by mohla so vstupom do eurozóny počkať ešte ďalšie desaťročie bez toho, aby to malo podstatné následky na ekonomiku. Uviedol to guvernér českej centrálnej banky  Zdeněk Tůma v rozhovore pre týždenník Reflex.

debata chyba