Ropa prekvapuje už len cenovými šokmi

Stúpajúce ceny ropy málokoho prekvapujú, snáď len rýchlosťou, akou rastú. V noci na štvrtok sa dostala ľahká americká ropa na ázijských trhoch nad 135 dolárov za barel. Od začiatku roka ropa zdražela o 40 percent. Od začiatku mája o 20 percent.

22.05.2008 08:25
ropa Foto:
Ilustračné foto
debata

Dôvodom tentoraz má byť čerstvá štatistika o stave zásob ropy v USA, kde sa znížili nielen ropné zásoby ale aj rezervy benzínu.

„Ceny idú iba jedným smerom, stále hore. Hlavným dôvodom je pokles zásob ropy v USA, čo odštartovalo sériu krytia krátkych pozícií,“ povedal analytik spoločnosti Fuel First Consulting Gerard Rigby. Krytie krátkych pozícií v tomto prípade znamená finančnú operáciu, počas ktorej obchodník zruší stávku na pokles ceny, pretože sa zmenil vývoj na trhu.

Rýchly rast cien spustil alarm prakticky na celom svete. Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu však o zvýšení ťažby neuvažujú a tvrdia, že trh je dobre zásobený. Ropný kartel ale pripúšťa, že nemá možnosť trh ovplyvniť.

Denník The Wall Street Journal Europe uvádza, že na fyzickom trhu je ropy dosť. Dokonca tvrdí, že trh je taký presýtený, že niektorí producenti (napríklad Irán) kvôli nezáujmu nakupujúcich začínajú vyťaženú ropu zadržiavať v tankeroch zakotvených v Perzskom zálive. Nádejajú sa, že neskôr sa zdvihne aj cena krátkodobých dodávok.

debata chyba