Fico: Ideme k silnému konverznému kurzu

Doterajšie rokovania o pomere, v akom Slováci od januára vymenia koruny za eurá, smerujú k silnému konverznému kurzu, uviedol bez bližších podrobností premiér Robert Fico.

19.05.2008 16:50 , aktualizované: 17:15
Euro očami Alana Lesyka Foto:
Euro očami Alana Lesyka
debata

Očakávania silnejšej hodnoty výmenného kurzu k euru ťahali v uplynulých dňoch korunu na nové historické maximá. Konverzný kurz má byť známy začiatkom júla.

„My sa neobávame inflácie, pretože rokovania vlády smerujú k silnému konverznému kurzu, čo bude významným spôsobom ovplyvňovať aj mieru inflácie na Slovensku,“ vyhlásil Fico.

Podľa predošlých vyjadrení premiéra Fica zlepšenie kurzu slovenskej meny voči euru o jednu korunu znamená v budúcnosti zníženie inflácie približne o pol percentuálneho bodu. Silnejší konverzný kurz má byť tak zároveň opatrením, ktorý bude tlmiť tempo rastu cien.

Premiér v uplynulých dňoch viackrát zdôraznil, že presadzuje silný výmenný kurz v prospech občanov. Minulý týždeň však zároveň upozornil, že jeho úroveň nesmie poškodiť ekonomiku. Pevná koruna zlacňuje napríklad dovážané tovary alebo dovolenky v zahraničí, naopak znevýhodňuje exportérov.

Rekordy prepisovala koruna aj v pondelok, keď sa kurz dostal až na 31,47 Sk za euro. Aj voči doláru dosiahla historické maximum, keď sa priblížila k dvadsaťkorunovej hranici – na 20,141 Sk za dolár.

Súčasných 15 členov eurozóny vymenilo národné meny za euro na úrovni takzvanej centrálnej parity v systéme výmenných kurzov ERM-2. Slovensko už raz posunulo stredový kurz voči jednotnej európskej mene na terajších 35,4424 SKK/EUR. Koruna sa však v súčasnosti obchoduje na podstatne silnejších úrovniach. Po dnešnom spevnení na historické maximum 31,47 koruny za euro sa dostala o viac ako 11 percent pod centrálnu paritu. Minister financií Ján Počiatek už pred časom pripustil ďalší posun stredového kurzu.

debata chyba