Fico: Silná koruna nie je problémom

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica slovenská ekonomika silnú korunu unesie. Rekordy koruny voči euru by však podľa predsedu vlády nemali ísť na úkor ekonomiky Slovenska. "Presadzujeme silný kurz slovenskej koruny, pričom samozrejme nemáme záujem, aby vznikol šok a nerovnováha v ekonomike," povedal vo štvrtok Fico na sneme Združenia miest a obcí Slovenska.

15.05.2008 12:44
Robert Fico Foto:
Premiér Slovenska Robert Fico.
debata

Neskôr premiér pre novinárov vyhlásil, že slovenské hospodárstvo silnú menu unesie. „Ak dokázali podnikateľské subjekty zvládnuť 20-percentné zhodnotenie koruny, rastie tu zisk, rastie zamestnanosť a nezamestnanosť klesá, tak si myslím, že je tu schopnosť zvládnuť aj ďalšie posilňovanie slovenskej koruny,“ citovala Fica agentúra Reuters.

Zatiaľ čo dnes sa koruna obchodovala pod 31,70 SKK/EUR, pred dvoma rokmi bol kurz okolo 38 SKK/EUR. Posilňovanie na nové rekordné úrovne podnietilo nedávne stanovisko Európskej komisie, podľa ktorého Slovensko s najväčšou pravdepodobnosťou bude môcť od januára budúceho roka nahradiť korunu eurom.

Otvorené zatiaľ zostáva, v akom pomere by sa napokon mali obidve meny vymieňať. Konverzný kurz, po odsúhlasení Slovenska ako člena do eurozóny na júnovom samite Rady Európskej únie, stanovia na rokovaní plánovanom na 8. júla ministri financií krajín Európskej únie. Silnejšia koruna by mohla byť nevýhodná pre výrobcov, ktorí svoje produkty vyvážajú do zahraničia. Predávali by ich totiž drahšie než pri silnejšom eure.

debata chyba