Najviac chleba a pečiva už predáva Babiš

Mlynársko– pekárska spoločnosť Penam Slovakia, za ktorou stojí v Česku podnikajúci Slovák Andrej Babiš, je už jednotkou na slovenského trhu s pečivom a pekárenskými výrobkami.

14.05.2008 15:37
chlieb - celozrné pečivo - raňajky Foto:
Ilustračné foto
debata

Penam sa ňou stal po tom, čo na konci marca prevzal Šarišské pekárne a cukrárne v Prešove. Penam, ktorý predbehol skupinu Delta, teraz ovláda 22 percent trhu.

Penam začal operovať na slovenskom trhu s chlebom, pečivom a múkou v roku 2006. V priebehu dvoch rokov úplne prepísal mapu výrobcov. Rozhodujúce postavenie získal po tom, čo na trhu roztrieštenom medzi vyše 500 prevažne drobných výrobcov ovládol osem regionálnych pekární a tri mlyny na západnom a strednom Slovensku.

"Tým, že sme získali Šarišské pekárne a cukrárne so závodmi v Prešove a Bardejove, máme teraz zastúpenie na celom Slovensku,“ povedal predseda predstavenstva Penam Slovakia Jaroslav Kurčík. Šéf Penamu nespresnil, koľko zaplatili za Šarišské pekárne a cukrárne. Hodnotu firmy ohraničil sumou "niekoľko desiatok miliónov korún“ a jej 700 obchodnými partnermi.

Penam získal prevzatím Šarišských pekární a cukrární nielen ďalších päť percent slovenského trhu s pečivom a pekárenskými výrobkami, ale aj najmodernejšiu technológiu predpečeného a zmrazeného pečiva.

"Je to jeden z najperspektív­nejších výrobných smerov, ktorý sa bude rozvíjať v celej skupine Penam,“ vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Ivan Morávek. Penam neráta do budúcna s nákupom ďalších pekární. Spoločnosť chce v najbližších rokoch dosiahnuť 25– až 30–percentný podiel na trhu s pečivom, pekárenskými a cukrárskymi výrobkami. Rast má zabezpečiť modernizácia výroby.

"Budúcnosť v pekárstve patrí veľkým hráčom a tým malým pekárom, ktorí sú schopní navzájom spolupracovať a budovať odbytové siete,“ povedal o smerovaní pekárstva Kurčík. Regionálne pekárne ako bola šarišská budú podľa Kurčíka strácať na význame, rozvoj im zabezpečí začlenenie do celoslovenskej siete Penamu.

Penam Slovakia, dcéra českej firmy Penam, dosiahol vlani obrat 2,4 miliardy korún. Jeho stopercentným vlastníkom je spoločnosť Agrofert Holding, líder českého trhu v chémii, poľnohospodárstve a potravinárstve. Na Slovensku vlastní Agrofert hydinárne Hyza Topoľčany a Žilina, ako aj šalianske Duslo.

debata chyba