USA možno zastavia nákup ropy

Americký Kongres schválil návrh zastaviť nákup strategických zásob ropy kvôli jej vysokej cene. Ropa zaznamenala v utorok ďalší rekord, stúpla na 126,98 dolára za barel.

13.05.2008 20:35 , aktualizované: 16.05.2008 15:13
Vlajka USA
Vlajka USA
debata

Nákup zásob by sa mal zastaviť minimálne dovtedy, kým cena ropy neklesne na 75 dolárov za barel alebo aspoň do konca roku. Senátori sa tak postavili proti administratíve prezidenta Georgea Busha, ktorá ropu vytrvalo nakupuje na voľnom trhu, aby bola pripravená, ak by bolo ropy na trhu nedostatok.

Cena ropy však nezastavuje, ľahká americká ropa WTI v utorok stúpla až na nový rekord 126,98 dolára za barel. Ako zámienku trhy použili dopyt po vykurovacom oleji a už tradične aj geopolitické napätie.

Návrh prešiel Senátom hladko, v pomere 97:1. Hlasovanie o tomto návrhu pritom nebolo plánované a senátori sa k nemus dostali, keď sa zaoberali reformou poistenia pred povodňami. O návrhu hlasovala tiež Snemovňa reprezentantov, v ktrej takisto prešiel. Aby však zákon začal platiť, musí ho podpísať aj prezident Bush. Signály z Bieleho domu naznačujú, že Bush zákon nebude vetovať, aj keby rád videl ropné zásoby naplnené.

Zákonodarcom sa nepáči, že USA vytrvalo nakupujú strategické zásoby, aj keď cena suroviny láme jeden rekord za druhým. Vláda kupuje do zásoby, takže teoreticky by takto mohla prispevať k rastu cien. Senátori dúfajú, že zastavenie nákupu by mohlo znížiť ceny na trhu.

Biely dom stále upozorňuje, že Spojené štáty musia núdzové zásoby zvýšiť, aby sa s prípadným výpadkom zásobovania dokázali vysporiadať. Teraz majú rezervy 703 miliónov barelov ropy.

„Na krátky čas môžeme prestať dodávať ropu do podzemia a prispieť ku zníženiu cien benzínu a ropy,“ povedal demokratický senátor Byron Dorgan. Vláda by vraj nemala situáciu ešte zhoršovať, keď vidí, že spotrebiteľom vysoké ceny pohonných hmôt prekážajú.

Američania začali vytvárať strategické rezervy v roku 1975 po takzvanom ropnom embargu, ktoré spôsobilo rýchly rast cien ropy. Rezervy sú uložené v štyroch podzemných zásobníkoch v soľných jaskyniach v štátoch Louisiana a Texas v blízkosti Mexického zálivu. Zásoby vystačia asi na dva mesiace a môžu sa využiť iba v situácii vážneho narušenia zásobovania.

debata chyba