Euro prevráti počty naruby

Všetci, ktorí doteraz váhali s prípravami na euro, sa môžu na novú menu začať chystať s plným nasadením. Európske inštitúcie minulý týždeň potvrdili, že Slovensko plní všetky predpísané kritériá a euro môže začať používať od 1. januára 2009.

13.05.2008 17:47
Slovenské dvojeurovky vyrazené v Kremnici. Foto:
debata

O pár mesiacov sa úspory, mzdy, či dôchodky ľudí opticky scvrknú. Každý mesiac sa nebudú tešiť na príjem v tisíckach (korún), ale dostanú stovky (eur). Po prvý raz si zmenu na vlastnej koži vyskúšajú v januári, keď sa im na účet v banke pripíše výplata za december, alebo im poštárka na ruku vyplatí penziu.

Panike však netreba prepadať. Rovnakým dielom, ako príjmy sa prepočítajú aj ceny tovarov a služieb. V obchodoch už teraz nebude treba vyťahovať stovky či tisíce, ale len desiatky, maximálne stovky.

Za rožok si pokladníčka nevypýta korunu a 90 halierov, ale podľa súčasného kurzu približne šesť centov. Na maslo, mlieko či polliter piva v krčme bude treba menej ako jedno euro.

Viac kovových peňazí

Peňaženky však oťažejú, pribudne v nich viac mincí. Kým slovenská mena po stiahnutí 10– a 20-haliernikov obsahuje len päť kovových peňazí (50-haliernik, 1-, 2-, 5– a 10-korunu), euromincí je až osem (1, 2, 5, 10, 20, 50 eurocentov a 1 euro, 2 eurá).

Kovové eurá s národnými motívmi na rubovej strane vyrazí Mincovňa Kremnica. Každá krajina si totiž na zadnú stranu euromicí môže zvoliť vlastný motív z histórie alebo podobu národnej osobnosti. Na slovenských kovových eurá bude vyobrazený tatranský štít Kriváň, Bratislavský hrad a dvojkríž na trojvrší. Mince sa vďaka otvoreným hraniciam medzi členskými krajinami Európskej únie a turistom postupne roztratia po celej Európe aj v našich peňaženkách sa postupne slovenské euromince pomiešajú s rakúskymi, francúzskymi, nemeckými a ďalšími.

Vlastné eurobankovky si Slovensko tlačiť nebude, pretože sú pre všetky krajiny rovnaké. Na začiatok si ich požičiame z Rakúskej národnej banky.

Dvojaké cenovky

Zvykať si na ceny v eurách budú môcť ľudia od leta, keď sa na regáloch obchodov usídlia cenovky v oboch menách. Rovnako v korunách aj eurách budú od augusta dostávať aj výplatnú pásku, informáciu o výške dôchodku či výpis z účtu.

Povinné bude duálne zobrazovať všetky peňažné sumy, s ktorými prichádzajú do styku občania. Informácie v dvoch menách si však medzi sebou nebudú musieť vymieňať napríklad dvaja podnikatelia alebo dve štátne inštitúcie.

Aký bude konverzný kurz

Počkať si však najskôr treba na výšku oficiálneho konverzného kurzu, ktorým sa na Nový rok všetky koruny prepočítajú na eurá. Od leta sa bude objavovať aj na všetkých duálnych cenovkách či cenníkoch. Známy bude 8. júla, keď ho v Bruseli vyhlásia ministri financií všetkých 27 členských krajín únie. Podľa odhadov analytikov v poslednom prieskume inštitútu INEKO by sa mohol pohybovať niekde okolo 31,70 Sk až 33 Sk za euro.

Po minulotýždňovom posilnení koruny, ktoré prišlo po súhlasnom stanovisku Bruselu na zavedeniu eura od januára, by však podľa niektorých ekonómov mohol byť výmenný kurz ešte silnejší.

Na konečnej hodnote sa bude musieť dohodnúť slovenská centrálna banka s európskou. Vláda však podľa premiéra Roberta Fica presadzuje čo najsilnejší kurz, aby ľudia museli dať za euro čo najmenej korún. Aj členské štáty únie, ktoré musia s výškou konverzného kurzu tiež súhlasiť, presadzujú tiež skôr silnejší kurz.

Silnejší kurz by totiž urýchlil rast cien na Slovensku, čo by zase vyvolalo tlak aj na rast platov. Zdraženie pracovnej sily by mohlo odradiť zahraničné firmy od investovania na Slovensku, čím by sa uchránili pred ich odchodom.

Vymeniť sa neopláca

Slabší kurz, ktorý by zo začiatku pomáhal tlmiť infláciu, zase presadzujú skôr obe centrálne banky. Pomohol by aj firmám, ktoré svoje výrobky vyvážajú do zahraničia a inkasujú v eurách.

Vymieňať úspory na eurá už dnes sa podľa analytikov neopláca. Najlepšie je uložiť zvyšné peniaze do banky, kde sa 1. januára na eurá prepočítajú automaticky a bez poplatkov. Ak by ich človek vymieňal už teraz, stratil by na rozdielnych kurzoch a poplatkoch v bankách.

Vyčkať sa oplatí aj dovolenkárom, ktorí sa v lete chystajú do cudziny a eurá si chcú zobrať ako vreckové. Ak sa naplnia očakávania, mohli by za euromenu zaplatiť o pár týždňov menej.

Čo vy na to?

Euro je isté. Obávate sa?
Adriana Korenačková, 37ročná referentka

Nebojím sa. Niet čoho. Zdražuje sa tak či onak, ceny rastú už teraz a euro na to nebude mať až taký vplyv. Nad novou menou som sa nikdy nejako nezamýšľala, vždy som to brala tak, že na euro nabehneme automaticky. Aj nabehneme a je mi to jedno.

Irena Weintragerová, 74-ročná dôchodkyňa

Čo sa dá robiť, keď to už raz musí byť, tak musí. Euro je tu a hotovo. Musím byť spokojná aj ja, stará baba, čo ja zmôžem. Hádam to bude dobré, veď uvidíme, spýtajte sa ma v marci. Ak to nebude dobré, tak sa obesíme.

Gustáv Hollý, 52-ročný invalidný dôchodca

Či sa bojím eu ra?! Jasné! Keď sa pozriem na platy v západných krajinách a prepočítam si to na koruny, tak to bude po prechode na euro hotové zúfalstvo. Môj dôchodok je teraz po prepočte 200 eur. Čo to je za peniaz v Európe?!

Vlado Kostolányi, 52-ročný robotník

Nebojím sa. Hoci, ešte to mohlo počkať. Chudoba je na Slovensku a po eure nastane ešte väčšia. Všetci chudobní budú chodiť s mincami po vreckách, babky staré ani poriadne nebudú vedieť, koľko vlastne platia. Štát by im mal dať lupy!

Autor: (aba)
debata chyba