Prijatie eura zvýši rating Slovenska

Slovensko vďaka pozitívnemu hodnoteniu Európskej komisie podstatne zvýšilo svoju vonkajšiu úverovú bonitu, uvádza agentúra Fitch, ktorá plánuje aj zlepšenie ratingu Slovenska.

08.05.2008 08:31
Euromince
Euromince
debata

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings začala proces revízie dlhodobého emisného ratingu Slovenskej republiky v zahraničnej mene, ktorý je v súčasnosti na úrovni A, s možnosťou ďalšieho zvýšenia.

Agentúra Fitch tak reagovala na konvergenčnú správu Európskej komisie, v ktorej odporučila vstup Slovenska do eurozóny v januári 2009. Revízia ratingu nahrádza pozitívny výhľad, ktorý agentúra Fitch pridelila slovenským ratingom ešte v júli 2007 v očakávaní vstupu krajiny do eurozóny v roku 2009.

„Rozhodnutie Európskej komisie odporučiť Slovensko za plnohodnotného člena Hospodárskej a menovej únie znamená, že Slovensko s veľkou pravdepodobnosťou prijme euro v januári 2009,“ uviedol hlavný analytik agentúry Fitch David Heslam.

Podľa neho môže Slovensko očakávať zvýšenie ratingového hodnotenia, ak vstup krajiny do eurozóny odhlasujú aj ministri financií Európskej únie na stretnutí v júli tohto roka. Agentúra Fitch síce berie do úvahy obavy Európskej centrálnej banky z udržateľnosti inflácie na Slovensku, avšak podľa nej sa odporúčanie komisie premietne do konečného rozhodnutia ministrov financií a lídrov EÚ o vstupe SR do eurozóny, ktoré sa očakáva v júli tohto roka.

Slovensko vďaka pozitívnemu hodnoteniu Európskej komisie podstatne zvýšilo svoju vonkajšiu úverovú bonitu, uvádza ďalej agentúra Fitch. „Hodnotenie komisie vyslalo pozitívny signál aj pre ostatné nové členské štáty EÚ, že dvere eurozóny sú otvorené, ak splnia maastrichské kritériá,“ uviedol Heslam.

Podľa agentúry Fitch však ubehne ešte niekoľko rokov, kým sa členmi menovej únie stanú aj ostatné krajiny strednej a východnej Európy. Najväčšiu prekážku pre pobaltské štáty predstavuje inflácia a pre stredoeurópske krajiny je to udržateľnosť fiškálneho hospodárenia, dodáva Fitch.

debata chyba