Benzín bude v lete stáť vyše 40 korún

Drahé palivá pribrzdia jazdy ľudí za letným oddychom. Tohtoročné leto bude totiž podľa analytikov prvým, keď sa budú ceny benzínov aj nafty začínať štvorkou.

07.05.2008 06:30
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Liter nafty stojí po utorňajšom 30-halierovom zdražení už 42,60 Sk. Do júna by mala cena nafty klesnúť, pod „štyridsiatku“ sa však nedostane. Benzín sa tankuje zatiaľ priemerne za 39,80 Sk. Benzínová sezóna, ktorá trvá zvyčajne od konca mája do septembra, však každoročne prináša vodičom vyššie ceny a tento rok by nemal byť výnimkou.

Rekordné ceny na slovenských pumpách
júl 2006  
benzín 95 42,57 Sk za liter
nafta 41,37 Sk za liter
máj 2008  
benzín 95 39,83 Sk za liter
nafta 42,60 Sk za liter

„Ceny benzínov by mali ísť s príchodom leta vyššie,“ opisuje analytik českej spoločnosti Colosseum Petr Čermák. V Česku sa odhaduje, že do júla benzín vyskočí oproti súčasným cenám asi o dve až tri koruny. Záujem o benzín totiž v lete stúpa, zásoby klesajú a svetové burzy a za nimi aj pumpári zvyšujú ceny.

(zväčšíte kliknutím)

„Svetové ceny benzínov majú v lete tendenciu rásť,“ pripúšťa aj hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Pumpári na Slovensku podobne ako inde vo svete predávajú v letných mesiacoch asi o pätinu viac benzínu ako v zime. Podľa Čermáka sú za vyššími letnými cenami často aj samotní predajcovia.

„Zvyšujú si marže a tak sa snažia na letnom predaji zarobiť,“ dodáva. Slovnaft však podobné úvahy odmieta. „Naša marža nezávisí od leta či zimy,“ reaguje Félová. Rafinéria má vyššie ceny na diaľniciach a lacnejšie predáva palivá v mestách, kde súperí s lacnými pumpami hypermarketov.

V prípade nafty Slovnaft počíta s tým, že ceny sa v priebehu leta zvyčajne znižujú. Nafta totiž patrí medzi palivá používané vo svete na vykurovanie, a tak jej spotreba v lete klesá. Pod 40 korún by však ceny nafty klesnúť nemali.

„Dopyt po nafte je vo svete stále vysoký, a tak by k výraznejšiemu zlacňovaniu prísť nemalo,“ myslí si Čermák.

Motoristi sú však na ceny palív začínajúce sa štvorkou citliví. Tohtoročný prieskum spoločnosti GfK ukázal, že tretina motoristov pre zdražovanie palív obmedzuje jazdenie autom. Najviac oddychujú vozidlá ľudí nad 50 rokov, ktorí bývajú na východe krajiny.

Za vyššími cenami palív je drahá ropa. Ceny čierneho zlata sa za rok už zdvojnásobili. Včera stál na burze v New Yorku jeden barel (159 litrov) až 120,7 dolára. Čermák odhaduje, že v priebehu leta sa bude ropa pohybovať v rozmedzí 105 až 125 dolárov. Podobné predpovede majú aj svetové banky. Minulý týždeň sa zdalo, že ropa bude zlacňovať, keď padla takmer o osem dolárov k 112 dolárom. Informácie o zlepšujúcich sa výsledkoch ekonomiky USA, kde sa míňa najviac ropy na svete, a o útokoch na ropné polia v Nigérii však poslali ceny ropy opäť hore.

Situácia vo svete spôsobuje, že nafta je už niekoľko mesiacov drahšia ako benzín. Vodičom sa tak predlžuje návratnosť investície do drahšieho, ale úspornejšieho naftového motora. V susednom Česku už ľudia podľa agentúry ČTK pre drahú naftu začali viac kupovať benzínové vozidlá.

debata chyba