Filmové štúdiá na Kolibe ovládla J&T

Jediné slovenské filmové štúdiá na bratislavskej Kolibe a k nim patriace pozemky ovládla v minulých dňoch finančná skupina J&T. O majetok v najlukratívnejšej časti Bratislavy sa po novom delia finanční žraloci s bývalými privatizérmi z konca 90. rokov - deťmi šéfa HZDS Vladimíra Mečiara.

07.03.2008 06:01
Peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

J&T získala kontrolu nad Kolibou vďaka kúpe 65 percent akcií spoločnosti s názvom Štúdio Koliba od bývalej nebankovej firmy 1. garantovanej. Súčasne finančná skupina kúpila pohľadávky, teda dlhy rôznych spoločností a inštitúcií štúdiám. Spolu za celý balík, ktorý je cestou k úplnému získaniu majetku na Kolibe, skupina zaplatila 370 miliónov korún.

Firma s názvom Štúdio Koliba je atraktívna najmä preto, že do jej majetku patrí 9,2-hektárový pozemok okolo samotných filmových ateliérov. Ateliéry inak už desať rokov zápasia s ekonomickými problémami a od roku 2001 sú v konkurze.

„Akcie aj pohľadávky 1. garantovanej oproti Kolibe kúpili naši klienti,“ potvrdil Maroš Sýkora, hovorca skupiny. Firma 1. garantovaná získala väčšinový balík akcií Koliby v roku 2000. V polovici januára sa ich rozhodla predať.

Finančníci J&T sa ako jediní prihlásili do verejnej súťaže. Za nezáujmom iných spoločností bol pravdepodobne aj stále prebiehajúci konkurz a fakt, že o svoje právo na ateliéry sa v ňom prihlásilo vyše sto veriteľov. Spolu si takto nárokujú okolo 780 miliónov korún.

Hodnotu pozemkov pod Kolibou oceňujú zástupcovia J&T na miliardu korún, podľa iných medializovaných odhadov by to mohlo byť aj viac ako 1,4 miliardy. „Tretina pozemkov patriacich štúdiám je zalesnená, na tretine stoja viac či menej zachované filmové ateliéry a rôzne budovy a zvyšok je nezastavaná voľná plocha,“ spresnil Igor Rattaj z predstavenstva 1. garantovanej a zároveň partner J&T, ktorá má v bývalej nebankovke rozhodujúci vplyv.

Pozemky na bratislavskej Kolibe patria k najdrahším na Slovensku, túto štvrť prezývajú mnohí ako „slovenské Beverly Hills“. Na porovnanie, byty stavané v neďalekej novovystavanej oblasti Parkville sa predávajú za cenu 110-tisíc korún za štvorcový meter. Pri 100-metrovej ploche to predstavuje cenu 11 miliónov korún. Priemerná cena bytových priestorov v Bratislave dosahuje polovičnú úroveň.

Pre J&T má Koliba hodnotu navyše v tom, že v nej sídli televízia JOJ, ktorú skupina získala minulý rok. „Zatiaľ neplánujeme televíziu sťahovať,“ uviedol Sýkora.

Pred úplným ovládnutím firmy a nakladaním s pozemkami či budovami musí nový väčšinový vlastník doriešiť prebiehajúci konkurz. Podľa Sýkoru však skupina už vlastní väčšinu z balíka pohľadávok, ktoré rôzne spoločnosti prihlásili v konkurze. Vďaka tomu má J&T dobrú vyjednávaciu pozíciu na skončenie konkurzu. Ďalšie plány so štúdiami a pozemkami Sýkora zatiaľ nespresnil.

„Súd môže zrušiť konkurz len na žiadosť všetkých veriteľov a so súhlasom konkurzného správcu,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. V akom štádiu sa v súčasnosti konkurz nachádza, nekomentoval. „Od januára 2008 prebral spis nový konkurzný sudca, ktorý sa so stavom konania oboznamuje,“ dodal Adamčiak.

K situácii sa odmietla vyjadriť aj kancelária konkurzného správcu Vojtecha Agnera s tým, že keďže správca je mimo Slovenska, nemôžu poskytovať nijaké informácie. Agner esemeskou Pravde oznámil, že sa plaví po Karibiku. J&T sa bude musieť pravdepodobne vyrovnať aj s menšinovým vlastníkom firmy Štúdio Koliba so spoločnosťou MMM, ktorá patrí Mečiarovym deťom.

Pri tomto obchode bola J&T v osobitnej situácii. Stála totiž na strane predávajúceho, aj na strane kupujúceho. Igor Rattaj, ktorý v 1. garantovanej zastupuje J&T, ale odmieta akúkoľvek manipuláciu s predajom. Dodáva, že výnos pre garantovanú mohol byť vyšší, ak by z príjmov z predaja iného majetku spoločnosť kúpila buď ďalšie pohľadávky, alebo akcie. „Môj návrh zástupcovia garantovanej ale nepodporili,“ tvrdí Rattaj.

Čo je 1. garantovaná

Ide o poslednú z veľkých nebankových spoločností, ktorá vznikla ešte v deväťdesiatych rokoch. V roku 2001 sa zmenila na klasickú akciovú spoločnosť s vyše 30-tisíc akcionármi, čo boli pôvodní vkladatelia peňazí, bežní občania. Od jesene minulého roku si v nej upevnila postavenie finančná skupina J&T.

Garantovaná je majoritným vlastníkom štyroch podnikov v zložitej ekonomickej situácii. Pred pol rokom akcionári rozhodli, že podniky predajú. Do mesiaca sa čaká zavŕšenie predaja budovy firmy v centre Bratislavy.

Predaj prebieha aj v Nováckych chemických závodoch. Na ďalší podnik – Solivary Prešov je vyhlásená exekúcia. Po skončení lyžiarskej sezóny by sa mal rozbehnúť tiež predaj podielu v najväčšom lyžiarskom stredisku – Jasná Nízke Tatry, kde garantovaná vlastní tri štvrtiny akcií.

Posledná čerešnička – spoločnosť Štúdio Koliba, bola v zložitej situácii, pretože je 8 rokov v konkurze a mala veľa nezaplatených dlhov. Táto firma ako prvá vypadla z majetku 1. garantovanej, keď väčšinový podiel akcií Koliby v minulých dňoch kúpila práve J&T. Na peniaze, ktoré prídu z predaja, čakajú aj malí akcionári.

debata chyba