Volkswagen dostal viac ako Kia a Peugeot

Dve z troch najväčších slovenských firiem majú daňové prázdniny. Ide o Volkswagen Slovakia a košický U.S. Steel. Volkswagen nemusel za posledných päť rokov zaplatiť viac ako deväť miliárd korún.

07.06.2007 06:03
Volkswagen Slovakia Foto:
Volkswagen Slovakia
debata

V čerpaní štátnej pomoci sa dostal aj pred novovybudované automobilky PSA Peugeot Citroën a Kia. Tie však väčšinu peňazí dostali od štátu priamo, čo je pre investorov výhodnejšie a istejšie.

Daňové úľavy sa skončia Volkswagenu na budúci rok, U.S. Steelu, ktorý si za desaťročie môže vyčerpať najviac 430 miliónov dolárov, by mali prázdniny vypršať o rok na to. Vedúca útvaru komunikácie Volkswagenu Silvia Nosálová odmietla podmienky daňových úľav akokoľvek komentovať.

„Oba podniky sa v minulosti podieľali na daňových úľavách, ktoré čerpali všetky firmy na Slovensku až 90 percentami,“ hovorí Zdenko Krajčír, šéf Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií. Či sa z oboch podnikov po vypršaní daňových prázdnin stanú významní platitelia dane z príjmu, závisí od toho, ako budú optimalizovať dane a ako sa im bude dariť. Volkswagen v roku 2005 zarobil v čistom 5,2 miliardy korún a košická oceliareň takmer 16 miliárd.

Naopak, na istý čas sa daniam vyhnú investori, ktorým vláda udelila úľavy minulý rok. Dostať by ich mali napríklad dodávatelia Kie, Samsung Electronics, Sony alebo Johnson Controls. Daňové úľavy sú však rozptýlené aj medzi široký okruh stredne veľkých firiem z rôznych odvetví. „Celkovo vláda vlani udelila spoločnostiam daňové úľavy za šesť miliárd korún,“ konštatuje Krajčír.

Daňové úľavy nie sú medzi investormi veľmi obľúbené, o to viac však vyhovujú štátu. „Firmy musia najskôr rozbehnúť aktivity, vyprodukovať zisk, je to lepšie, ako im dávať peniaze v hotovosti,“ hovorí Krajčír. Investori tiež podstupujú riziko, že počas desiatich rokov nevytvoria dostatočný zisk na to, aby vyčerpali celú sumu úľav, ktoré od slovenskej strany dostali.

Podľa hovorkyne agentúry SARIO Jany Murínovej pri súčasných rokovaniach so zahraničnými investormi sa im slovenská strana snaží ponúkať predovšetkým daňové stimuly.

„Cieľom je, aby viac ako polovicu udelených investičných stimulov tvorili daňové úľavy. Niektorým investorom ponúkame iba podporu cez odpustenie dane z príjmu,“ dodáva. V súčasnosti sa napríklad konajú rokovania s dodávateľmi Samsungu.

Celková štátna pomoc, ktorú Slovensko poskytlo za posledné roky, sa drží stabilne okolo 10 miliárd korún. Z nich niečo vyše štyri miliardy korún išli pre tri veľké firmy slovenského automobilového priemyslu – bratislavský Volkswagen, žilinskú Kiu a košický Getrag Ford.

debata chyba