Fio bankaFio banka

Slovensko už nebude mať cukor na vývoz

Až na 130-tisíc ton môže klesnúť ročná výroba cukru na Slovensku, ak vstúpi do platnosti návrh európskej komisárky pre poľnohospodárstvo Mariann Fischerovej Boelovej znížiť v roku 2007 produkciu cukru v členských krajinách únie o 12 percent.

01.02.2007 08:47
debata

Po zatvorení cukrovaru Eastern Sugar v Dunajskej Strede sa pritom zníži slovenská výroba cukru o jednu tretinu.

Dva zostávajúce cukrovary na Slovensku – Považský cukor v Trenčianskej Teplej, člen nemeckej skupiny Nordzucker Group, a Slovenské cukrovary Sereď, patriace rakúskej Agrane – medzitým ubezpečili, že mienia pokračovať vo výrobe cukru.

„Nordzucker Group neuvažuje o reštrukturalizácii výroby v strednej Európe a má záujem rozvíjať výrobu na Slovensku,“ vyhlásil predseda predstavenstva Považského cukru Ivan Kardoš. Nemecká cukrovarnícka spoločnosť prestavala nákladom vyše jednej miliardy korún cukrovar v Trenčianskej Teplej. Ročne je schopná spracovať okolo stotisíc ton cukru, vlani ho vyrobila 80-tisíc ton.

„Ako prvý cukrovar na území bývalého Česko-Slovenska sme získali certifikát manažérstva bezpečnosti potravín, čo je ďalší dôkaz, že chceme pokračovať vo výrobe,“ povedal Kardoš. Na zvýšenie výroby je však čoraz menší priestor.

Slovensko vstúpilo do únie s kvótou 207 432 ton cukru. V minuloročnej cukrovarníckej kampani ju cukrovary takmer na sto percent využili, keď vyrobili dovedna vyše 205-tisíc ton. No už tohto roku sa výroba prudko zníži. Od národnej kvóty treba odrátať 70 133 ton cukru, ktorej sa vzdala za stámiliónové finančné náhrady spoločnosť Easter Sugar, a Boelovou novopožadovaných 12 percent, čo robí 17 676 ton cukru.

Celkovú národnú bilanciu môžu cukrovary v Trenčianskej Teplej a Seredi zlepšiť, len ak využijú možnosť prikúpiť si z Bruselu zostatkových 10-tisíc ton cukru. Oba o toto množstvo majú záujem. V takom prípade sa bude na Slovensku môcť vyrobiť už len 129 623 ton cukru. Podľa slov riaditeľky Slovenského cukrovarníckeho spolku Soni Szentiványovej bude naša krajina z domácej výroby kryť už len vlastnú spotrebu.

Ešte vlani pestovali slovenskí farmári cukrovú repu na ploche 27-tisíc hektárov. Tohto roku odhaduje predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Dušan Janíček pokles osevnej plochy na 18-tisíc hektárov. Repa sa úplne prestane pestovať v obvode cukrovaru Dunajská Streda.

Európska únia vyrába dovedna okolo 18 miliónov ton cukru. Cieľom reformy je znížiť výrobu na 12 miliónov ton. Cukrovarnícke spoločnosti obmedzili alebo zrušili zatiaľ výrobu len v menších krajinách. Ani o jedno percento zatiaľ neklesla výroba v rozhodujúcich cukrovarníckych štátoch – Francúzsku, Nemecku, Holandsku, Belgicku, Veľkej Británii a Poľsku.

Facebook X.com debata chyba Newsletter