Zdražovanie energií od januára ustane

Január 2007 bude pre rodiny prvým januárom po niekoľkých rokoch, kedy sa výraznejšie nezvýšia platby spojené z bývaním. Ceny plynu v priemere klesnú o štyri percentá, ceny elektriny sa nezmenia a vo väčšine miest by nemali ísť hore ani ceny tepla a vody.

03.12.2006 10:15
Plyn Foto:
Plyn
debata

Ceny plynu idú dole najmä vďaka poklesu nákupných cien plynu z Ruska, ktoré závisia od cien ropy a kurzu koruny oproti doláru. SPP by mal v budúcom roku kupovať plyn z Ruska asi o 50 halierov lacnejšie ako v posledných mesiacoch.

Regulačný úrad prispel k zlacneniu plynu tým, že udržal na tohtoročnej úrovni poplatky za distribúciu plynu. SPP navrhoval poplatky zvýšiť, vzhľadom na vysoké náklady na správu rozsiahlej siete plynovodov.

Plyn išiel od novembra po niekoľkých mesiacoch zdražovania dole aj podnikom, ktorým SPP v závislosti od nákupných cien plynu mení ceny každý mesiac. Slovenské magnezitové závody Jelšava platia podľa ekonomického riaditeľa podniku Jaroslava Švejkovského od novembra za plyn menej asi o desať halierov, keď cena sa pohybuje mierne nad desať korún za kubík. Ceny plynu však závisia od 9-mesačných priemerov cien ropy a tak sa zlacňovanie ropy, ktoré trvá od leta, na cenách plynu pre firmy ešte prejaví.

Firmy však čaká zvýšenie cien elektriny okolo úrovne desiatich percent. Dominantný výrobca Slovenské elektrárne totiž zmiernil len trhový nárast výrobných cien elektriny, ktorá končí v zásuvkách rodín. Elektrinu pre ostatných odberateľov predávali elektrárne rozvodným podnikom pre budúci rok asi o 18 percent drahšie ako na tento rok. Tri podniky rozvádzajúce elektrinu sa spočiatku snažili zahrnúť drahšiu elektrinu do cenníkov pre rodiny a lacnejšie nákupy chceli dať do firemných cenníkov.

Výhodou tohto zámeru pre predajcov, ktorý vláda a regulačný úrad zastavili, spočívala v tom, že rozvodným podnikom by nehrozil odchod firemných klientov, ktorí si na rozdiel od domácností môžu vybrať dodávateľa.

Pri predaji elektriny domácnostiach majú rozvodné podniky navyše regulovaný zisk a pri obchodoch s podnikmi závisí miera zisku od konkurencie na trhu. Firmy už avizujú, že v prípade zdražovania budú hľadať iných dodávateľov elektriny.

„Oproti plynu, kde sme závislí od cien SPP, je trh s elektrinou otvorenejší, takže rokujeme s viacerými obchodníkmi,“ povedal Švejkovský.

debata chyba