Rožňave má pomôcť park i cesty

Vláda plánuje uvoľniť 280 miliónov Sk na stavbu priemyselného parku v Rožňave ako pomoc pre chudobný región. Výhľadovo má pomôcť aj výstavba južného ťahu rýchlostnej komunikácie.

04.10.2006 14:56 , aktualizované: 15:22
Peniaze Foto:
Peniaze
debata

Vláda plánuje na budúci rok poskytnúť 280 miliónov korún z európskych fondov na vybudovanie priemyselného parku v Rožňave. Ministri sa na tom v stredu dohodli na rokovaní v Betliari pri Rožňave, kde sa chceli zaoberať aj znížením nezamestnanosti v tomto okrese. Okres dlhodobo zápasí s nezamestnanosťou okolo 27 percent.

Okrem toho kabinet odsúhlasil pomoc pre udržanie zamestnanosti a ťažby v spoločnosti Siderit Nižná Slaná, ktorá prevádzkuje poslednú železorudnú baňu na Slovensku.

Firma v súčasnosti zamestnáva asi 800 ľudí, pričom najväčšie problémy jej spôsobuje nedostatok peňazí na modernizáciu výroby, najmä zníženie energetickej náročnosti.

K rozvoju rožňavského regiónu by mala podľa vlády prispieť aj podpora cestovného ruchu a výstavba južného ťahu rýchlostnej komunikácie. Podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho vláda uložila jeho ministerstvu do roku 2010 pripraviť projekt modernizácie cesty v úseku Gombasek – Včeláre za asi 15 miliárd korún.

Stavba by mala byť podľa Vážneho ukončená do roku 2013, pričom počíta aj s riešením problematického horského prejazdu Soroška. Zatiaľ však nebolo stanovené, či pôjde o stavbu tunela, alebo rozšírenie súčasnej komunikácie, poznamenal Vážny.

Babič: Peniaze sa rozdeľovali nerovnomerne

Poslanec parlamentu Ján Babič za stranu Smer tvrdí, že sa neproporcionálne rozdeľovali investície do ekologickej infraštruktúry v okrese Rožňava.

Podľa jeho slov sa v posledných rokoch viac investovalo v južnej časti okresu, kde žije väčšina obyvateľov maďarskej národnosti.

Poslanec tvrdí, že až 75 percent prostriedkov na vodovody, kanalizácie a čistiarne odpadových vôd prišlo z Ministerstva životného prostredia SR v minulých 5 rokoch práve do obcí s väčšinou maďarského obyvateľstva. V okrese pritom žije 60 percent občanov slovenskej národnosti, 25 % občanov maďarskej národnosti a zvyšok sa hlási k rómskej menšine, dodal Babič.

debata chyba