Horúce počasie zdražuje elektrinu

Ak budú horúčavy pokračovať, môže sa stať že dodávky elektriny budú v západnej Európe obmedzené, podobne ako v horúcom lete roku 2003.

20.07.2006 14:10
debata

V prípade, ak páľavy ešte potrvajú, môže sa stať, že dodávky elektrickej energie v celej západnej Európe budú obmedzené tak ako v horúcom lete 2003, v ktorom boli prekonané storočné teplotné rekordy.

V dôsledku dlhotrvajúcich horúčav sa bude zhoršovať zásobovanie Nemecka elektrickou energiou. Podľa denníka Die Welt znížil E.ON výkon jadrovej elektrárne Unterweser v Dolnom Sasku prechodne na 30 percent jej inštalovaného výkonu. Chod generátorov museli obmedziť aj v tepelnej elektrárni Steag vo Voerde, lebo voda v Rýne sa veľmi oteplila. Výkon elektrárne bude postupne znížený o tretinu, uviedol hovorca podniku.

Vysoké teploty ohrozujú predovšetkým prevádzku jadrových elektrární, ktoré nemajú chladiace veže. Preto musia chladiť zariadenia upravovanou vodou z riek.

Podľa prevádzkových predpisov dolnosaská jadrová elektráreň musí zredukovať výkon pod 30 percent, keď sa teplota chladiacej vody zvýši na 25,5 stupňa Celzia.

Obchodníci s elektrickou energiou očakávajú, že v krátkom čase dôjde k obmedzeniu prevádzky aj v ďalších elektrárňach. Situáciu zhoršuje aj rast spotreby elektrickej energie.

Klimatizačných zariadení v posledných rokoch pribudlo veľmi veľa, ale ponuka energie sa znížila. Na elektrárenskej burze v Lipsku sa to už prejavuje rastom ceny. Megawatthodina zdražela za krátky čas z 50 eur na 71 eur. Zdraženie elektriny pre konečných spotrebiteľov nie je preto vylúčené, informoval nemecký denník Die Welt.

debata chyba