Úrad zostane strážcom cien elektriny

Od júla budúceho roku sa liberalizácia trhu s elektrinou rozšíri aj na slovenské domácnosti. Regulačný úrad však zrejme bude stanovovať maximálne ceny.

14.07.2006 10:57 , aktualizované: 11:25
debata

Ceny elektriny pre domácnosti zostanú zrejme čiastočne regulované aj po júli budúceho roka, keď sa na Slovensku rozšíri liberalizácia trhu s elektrinou z firiem aj na domácnosti.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví bude môcť aj po tomto termíne určovať maximálne ceny za dodávku elektriny pre domácnosti. Naznačuje to výnos regulačného úradu pre rok 2007.

Liberalizácia však má domácnostiam umožniť výber dodávateľa elektriny. Ako sa uvoľnenie trhu odrazí na faktúrach za elektrinu, sa dá zatiaľ odhadnúť len ťažko. Pre domácich odberateľov však podľa hovorcu úradu Miroslava Luptáka nemôže znamenať úplné uvoľnenie cien elektriny.

Domácnosti, o ktoré by žiadna spoločnosť nemala záujem, sa odpojenia elektriny obávať nemusia. Distribučné spoločnosti im budú musieť dodávať prúd v rámci „univerzálnej služby“. „Hľadáme cestu, ako týchto obyvateľov ochrániť,“ povedal Lupták.

To, ako regulácia cien presne bude vyzerať po júli 2007, nie je zatiaľ jasné. Podľa výnosu úradu by sa však mala stanoviť „priamym určením maximálnej ceny“. Od konkrétnej podoby regulácie bude závisieť, ako sa zmeny prejavia na faktúrach domácností.

„Ak by nastala úplná liberalizácia a na trhu nastane konkurencia, tak trend by mal kopírovať všeobecný rast cien elektriny,“ povedal Hanuš Beran z konzultačnej firmy Taures, ktorá sa sústreďuje na český a slovenský energetický trh.

Na účty za elektrinu má výrazný vplyv aj cena vyrobenej energie, ktorú obchodníkom predávajú Slovenské elektrárne, kontrolované talianskym Enelom. Očakáva sa, že táto cena by budúci rok mohla stúpnuť o 15 až 20 percent. „Dalo by sa to potvrdiť,“ povedal Beran. Podľa neho je však ešte predčasné hovoriť o presnej výške zdraženia.

V susednom Česku je trh pre domácnosti liberalizovaný už od začiatku tohto roka. Regulátor tam určuje cenu len pre dodávateľa „poslednej inštancie“. Ten musí dodávať prúd domácnostiam a odberateľom, ktorých pôvodný dodávateľ stratil oprávnenie alebo možnosť dodávať elektrinu. Možnosť zmeny dodávateľa doteraz údajne využili len desiatky domácností.

Predaj elektriny pre firemných zákazníkov je na Slovensku liberalizovaný už od roku 2005. Bývalé monopoly v dodávke elektriny ZSE, SSE a VSE tak spolu so zaregistrovanými obchodníkmi s elektrinou nepodliehajú pri obchode regulácii úradu. Naďalej však ostávajú regulované ceny, ktoré si účtujú distribučné spoločnosti za prepravu elektriny cez vlastné siete a tiež aj poplatky, ktoré vyberá Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Dokopy tvoria viac ako polovicu z ceny, ktorú platí zákazník.

debata chyba