Levice aj bez Hankooku dajú prácu tisícom

Vyše 2 000 priamych pracovných miest vznikne v priemyselnom parku Levice - Géňa po etablovaní všetkých investorov. Z celkovej rozlohy priemyselného parku 50 hektárov je už obsadených zhruba 45 hektárov, informoval primátor mesta Štefan Mišák.

28.06.2006 12:49
debata

Prvým závodom, ktorý začal prevádzku v levickom priemyselnom parku, je švédska spoločnosť Nefab Packaging. Firma zameraná na výrobu obalovej techniky pre automobilový a elektrotechnický priemysel investovala 300 miliónov Sk a zamestnáva 115 ľudí. Ich počet sa nebude výrazne zvyšovať.

Pred dokončením je výstavba závodu holandského investora Leaf. Výrobu cukroviniek plánuje firma spustiť v auguste tohto roka. V prvej fáze by mala vytvoriť 120 pracovných miest, v druhej plánuje zamestnať 330 ľudí.

Vo výstavbe je aj montážno-logistické centrum elektrických svietidiel rakúsko-slovenskej spoločnosti Globo Eastern Europe. Firma bude zamestnávať 49 ľudí.

Výstavbu energetického zdroja na báze paroplynového cyklu začala počas tohto mesiaca slovenská firma Slovintegra v spolupráci so spoločnosťou Adato Energy. Jediný slovenský investor v priemyselnom parku by mal vytvoriť 30 pracovných mi­est.

Zmluvy o budúcich zmluvách podpísali zástupcovia Mesta Levice s predstaviteľmi spoločností ZF Sachs a de Miclén Levice. Nemecký výrobca spojok Sachs by mal začať výstavbu závodu v druhej polovici tohto roka. V Leviciach plánuje investovať 1,5 miliardy Sk a postupne v priebehu piatich rokov vytvoriť tisícku pracovných miest.

Firma de Miclén by mala v novom závode v priemyselnom parku vyrábať zubné pasty. V roku 2005 vstúpil do spoločnosti nový majiteľ, talianska SaFoSa Group. V novom závode plánuje vytvoriť 140 pracovných miest. Závod na výrobu obalov pre kozmetiku a farmaceutické výrobky postaví v Leviciach aj obchodný partner de Miclénu, talianska firma SCANDOLARA. Zamestná 70 ľudí.

V súčasnosti rokujú predstavitelia mesta aj s ďalšími investormi, ktorí plánujú výstavbu svojich prevádzok počas tohto roka. Kanadský investor, firma Alcan, plánuje investovať v Leviciach takmer miliardu Sk. V závode na výrobu hliníkových výliskov by mala firma zamestnávať 150 pracovníkov.

Do Levíc smeruje i francúzska spoločnosť na výrobu zvarkov pre stavebné stroje a švédska firma, zaoberajúca sa výrobou priemyselných filtrov.

Pravdepodobne minulosťou je avizovaný príchod indickej spoločnosti Steel Strip Wheels, ktorá plánovala vytvoriť 350 pracovných miest v závode na výrobu diskov automobilových kolies. Firma uzatvorila zmluvu o budúcej zmluve, ale viac sa neohlásila.

debata chyba