Rulety bez krupiera predstihli stávkovanie

Minulý rok sa trh s hazardnými hrami na Slovensku zmenil. Elektronické rulety ako novodobý druh hazardu sú čoraz obľúbenejšie a medziročne do nich ľudia vložili o pätinu viac peňazí.

08.06.2006 06:00
debata

Hráči dali do elektronických ruliet bez živej obsluhy – krupiéra – asi 8 miliárd korún, čo je ročný nárast o 1,2 miliardy ko­rún.

„Obľuba elektromechanickej rulety v poslednom období rastie. Zrejme pre vysokú výhernosť v porovnaní s inými druhmi tipovania. Až 92 percent vložených peňazí sa vráti hráčom vo výhrach,“ vysvetlil Matej Joščák zo spoločnosti Orfex Košice, ktorá prevádzkuje a predáva elektronické rulety na Slovensku.

Elektronické rulety vlani množstvom vložených peňazí predbehli po prvý raz aj kurzové stávky športových výsledkov, ktoré si dlhodobo na Slovensku udržiavali pozíciu druhého najpopulárnejšieho hazardu.

Vklady do tipovania športových výsledkov vlani síce medziročne mierne narástli, ale zďaleka to nebol taký rast ako pri číselných lotériách alebo výherných prístrojoch.

„Vklady narástli o 4,6 percenta, ale rast nebol taký vysoký, ako sme predpokladali. Dôvodom bola nižšia ponuka spôsobená výpadkom NHL, ktorú tipujúci na Slovensku mimoriadne obľubujú,“ vysvetlil Roman Berger, majiteľ stávkovej kancelárie Niké, lídra na trhu kurzových stávok.

"Stávkové kancelárie vlani vyplatili na výhrach menej, ako je obvyklé z minulosti. Pri kurzových stávkach sa vracia hráčom v priemere až 87 percent tržieb. Nižšia suma výhier pre tipujúcich spôsobila, že menej peňazí mohli opakovane vložiť do hry,“ dodal Berger.

Podľa odborníkov sa vlani viac tipovalo na športové výsledky aj cez internet, na čom zarobili zahraničné internetové stávkové kancelárie.

Lídrom na hazardnom trhu stále zostávajú hracie automaty, do ktorých ľudia vlani vložili vyše 12,5 miliardy korún. „Tento druh hazardu je dlhodobo najobľúbenejší napriek tomu, že na výhrach sa vráti len okolo 62 percent vkladov. Teda oveľa menej, ako z iných druhov hazardných hier,“ vysvetľuje Milan Homoľa, odborník na lotérie spoločnosti Tipos.

Z hracích automatov získali vlani viac peňazí aj obce a mestá. V priebehu roka sa totiž menil zákon o hazarde, ktorý im určil vyššie príjmy. Napríklad mesto Banská Bystrica minulý rok dostalo do pokladnice z výherných automatov vyše 11 miliónov korún.

"Mesto Poprad ako centrum turistiky malo z výherných automatov vlani príjem 10,4 milióna korún, čo je asi o 60 percent viac ako rok predtým,“ povedala Zuzana Pojedincová, hovorkyňa mesta Poprad.

Úspešný bol vlaňajšok aj pre štátnu akciovú spoločnosť Tipos a pre číselné lotérie. Darilo sa najmä hre Lotto, ktorú starší poznali ešte ako športku. Rekordné takmer 100-miliónové jackpoty pritiahli pozornosť ľudí a tí vložili do číselných hier 3,1 miliardy korún. Teda takmer o 27 percent viac peňazí ako v roku 2004. "Minulý rok padli rekordné jackpoty a spôsobili ošiaľ tipovania,“ doplnil Homoľa.

S vlaňajšími príjmami z hazardných hier je spokojný aj štát. Do štátnej kasy pritieklo z tohto zdroja 1,8 miliardy korún. "To je asi o 300 miliónov korún viac, ako v roku 2004. Najviac peňazí odviedli firmy za výherné prístroje, takmer 600 miliónov korún. Štátna akciová spoločnosť Tipos z číselných lotérií vložila do rozpočtu vyše 523 miliónov korún,“ povedal Vladimír Dvořáček, šéf sekcie finančného trhu rezortu financií. Majitelia kancelárií na kurzové stávky odviedli štátu takmer 300 miliónov korún.

Najvyšší zárobok v hazardnom biznise priniesli vlani jednoznačne výherné prístroje. Podľa odhadov po odpočítaní odvodov štátu aj mestám a obciam si ich majitelia prerozdelili vyše 3,2 miliardy korún.

debata chyba