Most Apollo je finalistom prestížnej ceny

Most Apollo - architektonická dominanta na Dunaji v Bratislave - je v zozname piatich stavieb sveta, nominovaných na prestížnu cenu OPAL Awards 2006.

23.04.2006 12:12
debata

Nomináciu konštrukčne inovatívneho stavebného projektu – Most Apollo navrhla Americká spoločnosť stavebného inžinierstva (ASSI). Víťazov vyhlásia 26. apríla v budove Ronald Reagan Building and International and Trade Centrum vo Washingtone.

Investorom mosta boli Magistrát hlavného mesta Bratislavy a a. s. Metro; generálnym projektantom a. s. Dopravoprojekt a autorom projektu Miroslav Maťaščík. Zhotoviteľom diela boli stavbári firiem Doprastav a Hutní montáže Ostrava. Zástupcovia Doprastavu a bratislavského magistrátu boli pozvaní na slávnostný galavečer pri príležitosti vyhlásenia víťazov a odovzdania cien.

„Mám radosť, že ASSI zaregistrovala projekt Mosta Apollo,“ povedal námestník primátora mesta Bratislavy pre dopravu Karol Kolada. Podľa projektu, spresnil, sa najskôr postavila konštrukcia mostného poľa na ľavom brehu. Stavbári ju potom otočili na toku Dunaja a následne osadili na pilier v rieke 40 metrov vzdialený od pravého brehu.

„To považujem za jedinečný nápad, ktorý sa podarilo realizovať a prispieť tak k zlepšeniu dopravy v hlavnom meste Slovenska.“

V zozname finalistov figurujú stavby: most Liberty Bridge, Greenville (Južná Karolína); rekonštrukcia priehrady Salluda Dam Rehabilitation Project, Columbia (Južná Karolína); Most Apollo, Bratislava (Slovakia); most Arthur Ravenel Jr. Bridge, Charleston, (Južná Karolína) a Neutrinos at the Main Injector Project, Batavia, IL & Soudan (Minnesota).

Prestížnu cenu OPAL (Outstanding Project And Leadres) Awards udeľuje American Society of Civil Ingineers už takmer 50 rokov. Odovzdáva sa tým, ktorí „vytvorili výnimočné stavebné diela s veľkým vkladom v prospech ľudí a s využitím najnovšej technológie a inovatívnej konštrukcie“. Už nominované diela musia spĺňať rad kritérií, vrátane ekologických, a musia byť v danom prostredí architektonickou ozdobou.

debata chyba