Mikloš a Schmögnerová sa preli o daň

Slovenská daňová reforma je výhodná aj pre nízkopríjmové skupiny, tvrdí Ivan Mikloš. Podľa Brigity Schmögnerovej spôsobuje nerovnosť a chudobu.

23.11.2005 15:22 , aktualizované: 17:23
debata

Daňová reforma nemala podľa ministra financií Ivana Mikloša negatívny vplyv na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

„Naopak, zásadným zvýšením odpočítateľnej položky, ktorá sa nezdaňuje, z 32 tisíc Sk na 82 tisíc Sk v roku 2004 sa daňové zaťaženie nízkopríjmových skupín výrazne znížilo,“ zdôraznil Mikloš.

Občania s nízkom príjmom podľa neho neplatia daň z príjmov fyzických osôb vôbec, čím bol podľa neho viac ako kompenzovaný rast nepriamych daní a regulovaných cien.

„Fakty jasne dokazujú, že rovná daň je pre nízkopríjmové skupiny výhodná,“ reagoval na vyjadrenia viceprezidentky Európskej banky pre obnovu a rozvoj Brigity Schmögnerovej minister financií. Ako príklad uviedol človeka s minimálnou mzdou, ktorého reálne príjmy sa v roku 2004 zvýšili o 3,1 percenta.

„Dvojici, kde obaja pracovali za minimálnu mzdu a majú dve deti, sa reálne príjmy zvýšili o takmer 9 percent,“ konštatoval Mikloš.

Schmögnerová: Rovná daň prehlbuje nerovnosť

„K výraznému prehlbovaniu nerovností v spoločnosti prispieva aj rovná daň. Apetít na takéto prehlbovanie nerovností ani v európskych ani v zámorských spoločnostiach neexistuje,“ zdôraznila v stredu Schmögnerová, podľa ktorej existujú krajiny aj s vysokým aj s nízkym daňovým zaťažením, ktoré dosahujú vysoký rast ekonomiky.

Ak sa podľa nej nezmení kľúč prerozdelenia, bude nerovnosť v slovenskej spoločnosti spolu s chudobou narastať.

Podnikateľom rovná daň vyhovuje

Klub 500, združujúci slovenských majiteľov firiem s viac ako 500 zamestnancami, odmieta kritiku viceprezidentky Európskej banky pre obnovu a rozvoj Brigity Schmögnerovej týkajúcu sa daňovej reformy a vládnych reforiem.

„Podľa názoru podnikateľov, aj keď je ešte potrebné zásadne znížiť odvodové zaťaženie, už súčasná daňová reforma je obrovským pozitívom k pozdvihnutiu podnikania na Slovensku,“ uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Súčasná rovná daň je podľa neho určite spravodlivejšia ako predchádzajúci stav a je výrazným motivačným činiteľom, kvôli ktorému sa oplatí viac pracovať.

debata chyba