Kaníkova firma nesiahne na eurofondy

Spoločnosť Kaník a spol. s.r.o. bola medzi náhradníkmi, ktorí mohli získať prostriedky z eurofondov. Podľa ministra Ľudovíta Kaníka však žiadne peniaze čerpať nebude. Uspel však projekt, v ktorom je jeho brat.

29.09.2005 16:09
debata

„Tento projekt sa nebude realizovať, prostriedky nikdy nebudú získané a uvoľnené. Listom už o tom bola oboznámená aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch,“ zdôraznil Kaník.

Projekt, ktorý  plánoval zvýšenie ubytovacej kapacity hotela Grand Matej v Banskej Štiavnici, dostavbu relax centra a garáže, mohol získať 22 miliónov Sk. Komisia, ktorá posudzovala projekty v oblasti aktivít cestovného ruchu, dala Kaníkovu firmu medzi náhradníkov. Tí dostávajú prostriedky len vtedy, keď financie odmietnú firmy, ktorým boli pridelené alebo keď niektorá z týchto spoločností nesplní podmienky.

„Firma Kaník a spol. s r.o., v ktorej som spoločníkom, nezískala podporu zo strany ministerstva hospodárstva,“ povedal Kaník.

Firma Kaník a spol. s r.o. sa rozhodla hotel Grand Matej rekonštruovať, dodávateľov si vyberá verejným obstarávaním. Získala podľa ministra komerčný úver z banky. „Rozhodla sa získať najlepšiu a najkvalitnejšiu ponuku na realizáciu tohto stavebného zámeru, a preto vyhlásila verejné obstarávanie,“ informoval Ľudovít Kaník. Výšku úveru však minister nekonkretizoval s tým, že je nutné sa obrátiť na konateľku firmy, ktorá je jeho manželkou. „Som minister, nie podnikateľ, nepodnikám a konám v súlade so zákonom,“ dodal Kaník.

Komisia podporila okrem iných aj projekt firmy Ski Centrum – Banská Štiavnica, s.r.o., v ktorej je podľa Obchodného registra konateľom ministrov brat Norbert Kaník. „V tomto projekte nie som zaangažovaný, nijako sa ho nezúčastňujem,“ informoval minister Ľudovít Kaník. Táto spoločnosť dostala na športovo-rekreačné centrum Hodrušská dolina pri Banskej Štiavnica 150 miliónov Sk. „To, že je niekto mojím bratom, ho však nediskvalifikuje uchádzať sa o príspevok,“ podotkol minister.

debata chyba