Kočner zarobil na pôde pre Kiu 300-tisíc

Spoločnosť Gamatex Plus, ktorú ovláda podnikateľ Marián Kočner, zarobila na predaji pozemkov pre závod automobilky Hyundai/Kia pri Žiline celkovo 297 930 Sk. Peniaze pravdepodobne venuje niektorej z neziskových organizácii alebo nemocníc.

09.09.2005 14:32
debata

Do kúpy pozemkov pri Žiline spoločne s 15 ďalšími jeho nemenovanými priateľmi investovali takmer 2,7 milióna Sk.

„Ďalších zhruba 75 000 sme zaplatili za monitoring tlače a mediálnu pomoc,“ pokračoval Kočner. Slovenskému pozemkovému fondu ich predali asi za 3 milióny Sk.
„Predpokladáme, že po zdanení nám ostane asi 240 000 korún. Čo s nimi urobíme ďalej, o tom rozhodne všetkých 16 ľudí, ktorí prispeli. Veľmi radi by sme tieto peniaze darovali nejakej neziskovej organizácii alebo nemocnici. Pokiaľ sa rozhodneme, tak to bude na budúci týždeň,“ avizoval Kočner.

Gamatex chcel pozemky za 28 miliónov

Podnikateľ Kočner vstúpil do hry s pozemkami pre kórejskú automobilku v auguste minulého roka, keď odkúpil približne 9000 štvorcových metrov pôdy za cenu 295 Sk za meter štvorcový. Následne v novembri navrhol postup, pri ktorom by majitelia pozemkov pri Žiline získali za predaj svojej pôdy viac, ako im ponúkol štát. Šlo o známu zámenu pozemkov za pôdu z portfólia SPF, ktorú vláda jednoznačne zamietla.

Predmetom uvažovanej zámeny pôdy podľa Kočnera mali byť pozemky neďaleko Bratislavy, Banskej Bystrice a Nitry vo výmere 175 hektárov za celkovú hodnotu 28 miliónov Sk.

„Je toto ekonomické hospodárenie štátu, keď na jednej strane mohli dať pôdu v hodnote 28 miliónov korún a na druhej strane prešustrovali miliardu?“ pýta sa Kočner. Až miliardu podľa neho predstavujú zbytočné výdavky štátu v súvislosti s problémovými parcelami pri Žiline, ktoré vláda mohla ušetriť, ak by súhlasila s pozemkovou zámenou.

Kočner: Výmene sa bránilo najmä KDH

Proti vyriešeniu problémov s parcelami pre Kia formou zámeny pozemkov bolo hlavne KDH. „My sme boli kedykoľvek ochotní prísť na vládu a vysvetliť, o ktoré pozemky ide. Nikto sa nás na to nepýtal, nikto sa s nami v tejto veci nechcel stretnúť,“ dodal Kočner, podľa ktorého si KDH myslelo, že sa v tejto záležitosti spojil dnes už s exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom. „Nikdy v živote som sa s pánom Ruskom o pozemkovej zámene nebavil, na žiadnom obchode som sa s ním nedohodol,“ zdôraznil Kočner.

Vláda má plán, ako pohnúť problém s pozemkami

Vláda v apríli tohto roka schválila návrh, aby štát vykupoval pozemky pre závod Hyundai/Kia pri Žiline od tých majiteľov, ktorí ich nechceli predať za cenu stanovenú súdnym znalcom, za 350 Sk/m2. Medzi nich patril aj Kočner. Vlastníci pozemkov, ktorí už predali pozemky za 142 Sk/m2, žiadajú doplatenie rozdielu medzi súdnoznaleckou cenou a sumou 350 Sk/m2 a odmietajú predať pôdu určenú na infraštruktúru závodu.

Infraštruktúra sa podľa nich začala stavať napriek tomu, že doteraz neboli vykúpené žiadne pozemky. Okresný súd v Žiline vydal predbežné opatrenie, ktorým zakázal vstup na pozemky štyroch nespokojných majiteľov pôdy pod infraštruktúru. Po doručení rozhodnutia súdu prestala spoločnosť Žilina Invest na predmetných pozemkoch pracovať.

Ministri na tohtotýždňovom rokovaní kabinetu schválili postup riešenia situácie, ktorý predstaviteľom juhokórejskej automobilky navrhol dočasný šéf rezortu hospodárstva Ivan Mikloš. Ako uviedol, jeho návrh by mohol výrazne urýchliť riešenie problémov s parcelami. O jeho podrobnostiach odmietol hovoriť s vysvetlením, že akákoľvek medializácia spôsobu a postupov pri rokovaniach o riešení tohto problému by nemusela vyriešeniu záležitosti pomôcť.

debata chyba